Botrány

2 órája

Szijjártó Péter: Németország budapesti nagykövete súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe

Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

MW

Szijjártó Péter

Forrás: MTI

Fotó: Kocsis Zoltán

Szijjártó Péter hozzátette, 

a hazánkban szolgáló nagykövetektől minden esetben elvárjuk a tiszteletet, ezért a nagykövet beszéde teljességgel elfogadhatatlan. A nagykövetet délutánra bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Az előzmények

Szerda este megtartotta hagyományos fogadását a budapesti német nagykövetség a német egység napjának alkalmából – tudósít a Mandiner. A német egység napja október 3-a, mert 1990. október 3-án egyesült újra a Német Szövetségi Köztársaság a Német Demokratikus Köztársasággal.

Habár Julia Gross, Németország Magyarországra akkreditált nagykövete a fogadáson mondott nyitóbeszédében megemlékezett a magyarok jelentős szerepéről, amelyet a német újraegyesítésben játszottak, s úgy fogalmazott, hogy akkor – illetve EU-csatlakozásunkkor – hazánk jelentős bizalmi tőkét szerzett magának,

jóval több időt fordított fogadó országa kormányának nyílt kritikájára.

Jelenleg aggodalommal látjuk, hogy a magyar kormány ezt a tőkét, amely az Önöké is, egy teljesen bizonytalan célú és bizonytalan kimenetelű politikai fogadás tétjeként kockára teszi. Ez a bizalom mostanában egyre jobban megrendül 

– fogalmazott a nagykövet.

A politikus felhánytorgatta a soros EU-elnökségünk kezdetével egybeeső miniszterelnöki békemissziót, illetve „a Finnország és Svédország NATO-csatlakozása körüli színjátékot”.

Egyebek mellett azt is elmondta: feltételezi, hogy „Önökben, magyar választókban – teljesen mindegy, hogy milyen a politikai irányultságuk – egyre gyakrabban merül fel a kérdés: hogy szolgálja ez az én érdekemet, mennyiben teszi ez jobbá az életet Magyarországon”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában