Hirdetés

2 órája

„Talán még a levegő is megáll egy másodpercre” – Rudolf Szonja és Bodoky Márk főszereplésével látható a Rómeó és Júlia

Október 11-én mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház a Rómeó és Júliát Béres Attila rendezésében. Shakespeare tragédiája Rudolf Szonja és Bodoky Márk főszereplésével látható a Nagyszínházban. Az előadásról most ők mesélnek.

PR cikk

Fotó: Éder Vera

Mikor találkoztatok először Shakespeare művével? Mit gondoltatok róla akkor?

Rudolf Szonja: A szüleim (Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter – a szerk.) már nagyon sok éve játsszák az És Rómeó és Júlia… című előadást, és szinte biztos vagyok benne, hogy az volt az első élményem róla, amikor néztem anyuékat. Utána persze láttam a filmet és olvastam is a darabot. Megszakadt a szívem…valahol szerintem mindenki egy ilyen szerelemre vágyik, és szomorú volt látni, olvasni, hogy valójában Shakespeare szerint lehetetlen ilyen szerelemre találni anélkül, hogy annak ne lenne csúnya vége. Vagy éljük a kis boldog, közép fokon égő életünket, vagy hatalmas lángon…az viszont felemészti magát, vagy éppen a környezet teszi ezt vele.

Fotó: Éder Vera

Bodoky Márk: Gimnáziumban olvastam először, nem sokat értettem belőle, megfoghatatlannak tűnt. Aztán megnéztem a DiCaprio-féle filmet, ami eléggé bejött, majd Zeffirelli rendezését, ami nagy hatással volt rám és segített megérteni, hogy mitől is olyan szép ez a történet. Színházban azt hiszem sosem láttam.

Vágytatok valaha arra, hogy eljátszhassátok Rómeó/Júlia szerepét?

R. Sz.: Többször megfordult a fejemben, de nem ivódott be a gondolataim közé, hogy mindenképpen Júliát akarok játszani. De mivel mondták páran, hogy adott lenne számomra a szerep, ezért persze, ott volt a fejemben. Színészileg pedig szerintem ez egy olyan nagy kihívás, hogy tényleg mindenkinek nagy dolog, ha esélyt kap arra, hogy eljátssza.

B. M.: Tizenéves voltam, amikor az unokatestvérem játszotta a szerepet. A családban ez nagy dolog volt, hogy Martin [Vischer] Rómeót játszik. És igen, megfordult a fejemben többször is az utóbbi években, hogy esetleg egyszer eljátszhatnám én is.

Fotó: Éder Vera

Hogyan látjátok magatokat a szerepben?

R. Sz.: Megpróbáltam engem és őt összerakni. Rájöttem, hogy nem is vagyunk olyan távol egymástól Júliával. Annyi mindent lehet megfejteni ebben a darabban! Ha már csak magát a szöveget is nézzük, annyira tudni kell, hogy minden költői kép mögött milyen gondolat rejlik, és ezáltal nagyon sokáig lehet foglalkozni vele. Anyuéknál is volt olyan, hogy hazajöttek a négyszázvalahanyadik előadásuk után, és azt mondták, hogy most jöttek rá valamire, most fejtették meg. Jó ezt hallani; az ember közben érik, tapasztal, sok mindenre jön rá.

B. M.: Nagy dolog ez egy színész életében, de emlékeztetnem kell magam újra és újra, hogy bár ez egy híres darab, attól még nem feltétlenül más, mint bármelyik másik szerep, nem szabad sem jobban, sem kevésbé akarni. Megbukni talán nem fogok benne, de ez majd a pénteki premieren kiderül (nevet).

Fotó: Éder Vera

Milyen előadásra számíthatnak a miskolci nézők?

R. Sz.: Ha jól sikerül (nevet), szerintem az emberek meg fognak állni egy pillanatra és elgondolkoznak azon, hogy ők mi alapján élik vagy élték eddig az életüket. És remélem, hogy  meg fognak állni egy pillanatra. Talán még a levegő is megáll bennük egy másodpercre.

B. M.: Bízom benne, hogy szívfacsaró élményben lesz részük :)

William Shakespeare:
Rómeó és Júlia
tragédia
Fordította: Mészöly Dezső
Escalus: SALAT LEHEL
Páris: TÓTH DOMINIK
Montague: KERESZTES SÁNDOR
Capulet: GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas, Érdemes művész
Rómeó: BODOKY MÁRK
Mercutio: RÓZSA KRISZTIÁN
Benvolio: FECZESIN KRISTÓF
Tybalt: TEGYI KORNÉL
Lőrinc barát: LAJOS ANDRÁS
Péter: VISNYICZKI BENCE
Montague-né: VARGA ANDREA
Capuletné: FAZAKAS JÚLIA
Júlia: RUDOLF SZONJA
Dajka: SERES ILDIKÓ Jászai-díjas
Baltazár: PUSKÁS BALÁZS e. h.
Exitus: SZŐCS ARTUR
János barát: OSVÁTH TIBOR

Közreműködik a Miskolci Balett és a Miskolci Nemzeti Színház kijelölt énekkara

Díszlettervező: HORESNYI BALÁZS Jászai-díjas
Jelmeztervező: TIHANYI ILDI
Dramaturg: VARGA EMESE
Zene: POGÁNY INDULÓ, PARNO GRASZT
Koreográfia, vívás: KOZMA ATTILA
Súgó: BÍRÓ KLÁRA
Ügyelő: OREHOVSZKY ZSÓFIA
Rendezőasszisztens: FEKETE ZSOLT
Rendező:
BÉRES ATTILA

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában