fizetéscsökkentés

2020.04.12. 13:00

Amikor még az ág is húz: csökkennek a bérek

A veszélyhelyzetre hivatkozva kapnak kevesebbet a dolgozók áprilistól a Holdingnál.

Forrás: Pixabay/illusztráció

A Miskolc Holding Zrt. vezetése a járványügyi vészhelyzetre tekintettel költségtakarítási okokra hivatkozva csökkenti a dolgozók bérét.

Úgy látják, hogy milliárdos bevételcsökkenéssel kell számolniuk, ezért kénytelen lépéseket tenni a működőképesség megőrzése, a város alapvető szolgáltatásainak biztosítása érdekében. Az Észak-Magyarországhoz tegnap délután eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: ahhoz, hogy senkit se kelljen elbocsátaniuk, hozzá kell nyúlniuk a bérekhez, ezért áprilistól csökkentek a dolgozói bérek. Ezek eltérő mértékűek, melyeknek alapelveit egy igazgatósági határozat mondja meg. „A cégvezetés továbbra is figyelemmel kíséri a magyar kormány által meghozott gazdasági intézkedéseket. Ha a munkavállalók és a foglalkoztatás, valamint a munkahelymegtartás szempontjából kedvező kormányzati döntések születnek, abban az esetben a Miskolc Holding Zrt. is meghozza az ehhez kapcsolódó intézkedéseket, hiszen elsődleges szempont a munkahelyek megőrzése” – áll a közleményben.

Kiket milyen mértékben érint?

Az Észak szerette volna megtudni, hogy hány embert érint az intézkedés, mennyi pénzt takarít meg ezzel a Miskolc Holding Zrt., menynyi időre tervezik a dolgozói bérek csökkentését, milyen mértékű csökkentésről van szó. Továbbá azt is kérdeztük, hogy holdingközpontra vagy a tagvállatokra és az intézményekre is vonatkozik-e ez a döntés. Azt a kérdést is feltettük, hogy a munkaidő csökkentésével is jár-e a döntés, vagy marad a teljes munkaidő kevesebb bérért. Lapzártánkig nem érkezett válasz.

A városvezetők bére is kevesebb?

„Fájdalmas gyászjelentést adott ki ma a Miskolc Holding. Amit temetnek, nem más, mint az a dolgozói remény, hogy Miskolc szocialista–jobbikos vezetése képes lesz megszervezni a vállalat gazdasági védelmét, és megóvni a munkavállalókat és a munkásokat a járvány hatásaitól. Most már látjuk, hogy nem lesz képes. Ehelyett a mai napon beindult a baloldalon szokásos megszorító politika, és amire még soha nem volt példa Miskolc történelmében, ma mégiscsak megtörtént, vagyis kivétel nélkül visszavágták minden dolgozó munkabérét” – írta a bejelentéssel kapcsolatban a Fidesz–KDNP képviselőcsoport.

Hangsúlyozták: ami nagyon elkeserítő az az, hogy miközben az emberek kényszeredetten viselik áprilistól a súlyos megszorítás terheit, a kiadott közleményben szó sincs arról, hogy az önkormányzati képviselők, külsős bizottsági tagok, felügyelő bizottsági tagok osztoznának ebben az élethelyzetben. Pedig az lenne a minimum, hogy azok, akikre a városvezetés terhe hárul, ne járhassanak jobban, mint azok, akiket vezetni kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!