DVTK

2020.03.08. 18:22

Két pontra ettől, attól, amattól

Több mint 8 ezer DVTK-­szurkoló ünnepelte a diósgyőri stadionban az Újpest FC legyőzését.

Berecz Csaba

Fotó: Vajda János

A labdarúgó NB I. 24. fordulójában szombaton délután Diósgyőri VTK–Újpest FC-mérkőzést rendeztek a diósgyőri stadionban. A piros-fehér drukkerek körében élénk érdeklődés mutatkozott a találkozó iránt, és bár voltak, akik elmérték az érkezést a létesítménybe, túl kevés időt számoltak a dugóban való autózásra, parkolásra, beléptetésre, illetve jegyvásárlása, és emiatt a meccs első góljáról is lemaradtak, de amikorra mindenki beért, az évad eddigi legnagyobb nézőszáma jött össze. Persze ebben szerepet játszott az is, hogy a nőnap alkalmából a hölgyek ingyen mehettek be erre a meccsre, de velük együtt több mint 8000 ember szorított a Diósgyőr sikeréért. Ezzel szemben a vendégszektorban összesen 24 főt számoltunk a meccs kezdése után, ami azért volt ilyen kevés, mert a lila-fehér drukkerek többsége bojkottálja csapata meccseit, az újpesti klub tulajdonosának döntései ellen (címerügy stb.) távolmaradásukkal tüntetnek.

A két csapat közül a DVTK várta jobb előjelekkel ezt az összecsapást, ugyanis a piros-fehérek ebben az évben eddig csak egyszer kaptak ki, emellett viszont négy győzelmet arattak. Ennek éppen a fordítottját érte el 2020-ban az Újpest, csak a sereghajtó Kaposvárt tudták legyőzni, négyszer pedig vereséget szenvedtek. Legutóbb pályaválasztóként Zalaegerszegen (a saját stadionjukban a játéktér alkalmatlansága miatt nem tudnak játszani) a Puskástól kaptak ki, 3–2-re. Az ezen a meccsen szerepelt kezdőcsapatuk egy helyen változott a Diósgyőr ellen, a védelemből Heris csak a kispadra került, helyette Balázs B. kezdett. De mint utóbb kiderült, ez a módosítás nem igazán jött be…

A Diósgyőr az előző fordulóban idegenben ütötte ki a Budapest Honvéd együttesét, 4–0-ra nyerve a bajnokit, és a piros-fehérek szakvezetője, Feczkó Tamás most sem változtatott a kezdőcsapaton, zsinórban negyedszer küldte pályára ugyanazt a 11 játékost.

Szemfüles

A mérkőzés első játékvezetői sípszava után nem sokkal vezetést szerzett a DVTK, egy nagy helyzetben, egy remek kapusmozdulat után két fehér mezes védő is ügyetlenkedett. Balázs B. és Litauszki közreműködött abban, hogy a szemfüles Ivanovski betalálhasson, aki ezzel, ebben az évben immár negyedszer volt eredményes. Hogy mi lett volna az Újpest forgatókönyve, abból a gól előtt keveset láthattunk, de úgy tűnt, a vendégek határozott, kezdeményező játékkal akarták meglepni a Diósgyőrt.

A hátrányba került lila-fehérek viszont visszafogottan játszottak, és bár viszonylag sokszor küldték a hazai kapu előterébe a labdát, a beadások után nem alakultak ki helyzetek, egyrészt azért, mert a saját 16-osukon belül túlerőben voltak a piros-fehérek, másrészt azért, mert nem voltak pontosak az ívelések. Érdekesség: az első, a diósgyőri kaput eltaláló kísérletre 30 percet kellett várni, és ez sem egy beadásból, hanem egy védő, Balázs B. részéről egy átlövésből született. Ahogy az Újpestnek, úgy a Diósgyőrnek sem volt sok góllal kecsegtető akciója, mindössze annyi, hogy az első félidő közepén az agilis Kiss T. keresztbe lőtt a vendégkapu előtt. A találkozó 41. percében jött az első csere, a megsérült Burekovic helyett Heris érkezett, a védelem jobb oldalára, ahonnan Balázs B. ment át balra. Ennek a játékrésznek a végén még annyi történt, hogy Kiss T.-nek volt egy helyzete, amikor nem találta el jól a labdát, Pajovic kapus pedig védett.

Szabadrúgás után

A második félidő előtt az volt a kérdés, hogy az Újpest mikortól vállal nagyobb kockázatot a pontszerzés érdekében. Ugyanis a fővárosiak a meccs első felében nem fejvesztetten rohamoztak, nagyon figyeltek arra, hogy a gólelőnyben játszó Diósgyőrnek ne legyen lehetősége kontrák vezetésére. A mérkőzés második részének elején is szinte ugyanez volt a helyzet, bár egy lesállás után a hazai kapuba került labda azért jelezte, hogy a DVTK-nak is óvatosnak kell lennie. Aztán a piros-fehéreknek is cserélniük kellett, kényszerű okból, Ivanovski a szünetben jelezte, hogy gyomorpanaszai miatt nem biztos, hogy végig bírni fogja a játékot, és így is lett, Tabakovic jött be helyette. A türelmesen játszó, a helyzetre váró csapatok csatájában a hazaiaknál Rui Pedro vághatta volna be a másodikat az 57. percben, de ekkor még eltévesztette a kaput. Pár másodperccel később, Márkvárt zseniális meglátása és passza után, egy szabadrúgást követően azonban már betalált. És azzal, hogy kétgólosra nőtt a hazaiak előnye, nem volt mire türelmesnek lennie az Újpestnek, jönniük kellett előre, annak reményében, hogy valamit még kicsavarhatnak a meccsből.

A Diósgyőr ezzel összefüggésben kontráihoz nagyobb területhez jutott, és így egy változatos, jó iramú, lüktető utolsó harmadot produkáltak a csapatok. A 73. percben egy gyönyörű Molnár G., Kiss T., Márkvárt támadás végén utóbbi vághatta volna könnyedén a kapuba a harmadik diósgyőri gólt, ám a játékmester ezúttal is elhibázta az ajtó-ablak ziccert. Nem sokkal később Hasani durrantott pár centivel a jobb alsó sarok mellé, majd az ellentámadásból Koszta közeli lövését Danilovic kivédte, a kipattanó után pedig Onovo a felső lécre bombázta a labdát. Nem sokkal ezután ismét a hazai kapuba került a labda, de les miatt ekkor sem tudott szépíteni az Újpest. A hajrában a nagy erőkkel támadó lila-fehérek ellen egy újabb hazai kontrából alakulhatott volna ki helyzet, ha Balázs B. nem teríti le Kiss T.-t, egy piros lapért. A kétgólos és az egyemberes előnyben a stadionba remek hangulatot varázsló szurkolók önfeledten ünnepeltek, hullámoztak, és bár ebbe a végén, a hosszabbítás utolsó percében Novothny egy góllal még bele­rondított, de ezzel csak annyit ért el, hogy a DVTK nem tudta kapott gól nélkül lehozni a meccset.

De a több mint 8 ezer embert ezt nem zavarta, a lényeg ugyanis az volt, hogy győzött a DVTK, így volt ok a fiesztára. A Diósgyőr lehet, hogy nem játszott olyan jól, mint egy hete, de azt biztos, hogy megérdemelten nyert, mert egységesebb volt. A piros-fehérek ezzel az újabb sikerrel megerősítették 5. helyüket a tabellán, 2 ponttal eltávolodtak a hatodik Honvédtól, 2 pontra megközelítették a negyedik helyezett Puskás együttesét, és 2 egységre vannak attól, ami a 33 fordulós bajnokság bevezetése óta a legmagasabb olyan pontszám volt (38), amellyel a még bennmaradást érő, 10. helyen zárt valaki (éppen a DVTK, tavaly).


Percek, események

7. perc: Bal oldali hazai bedobás után Kiss T. indult meg a labdával befelé, Rui Pedróhoz passzolt, aki visszatette neki a játékszert, így a 11-es pontról lőhetett, ám kísérlete kipattant Pajovicról. Úgy tűnt, hogy ezek után felszabadul az újpesti kapu előtere, Balázs B. azonban nem kifelé, hanem saját kapuja irányába fejelte a labdát, amire Ivanovski lecsapott, és Litauszkit megelőzve, 4 méterről a kapu jobb oldalába lőtt, 1–0.

59. perc: A hazai együttes a 16-os jobb sarkáról végezhetett el szabadrúgást. Márkvárt nem középre tette be a labdát, hanem a rövid oldalra, az üres területre magányosan besétáló Rui Pedrónak, aki 11 méterről a kapu jobb oldalába bombázott, 2–0.

88. perc: Molnár G. ugratta ki a bal oldalon Kiss T.-t, aki eltolta a labdát Balázs B. mellett, ám a védő fellökte, hogy ne tudjon üresen a kapu felé húzni a diósgyőri játékos. Az újpesti labdarúgó a szabálytalanság miatt piros lapot kapott, 10 főre fogyatkozott az Újpest.

92. perc: Koszta jobbról, mélységből lőtte be a hazai védők mögé a labdát, amelyre Novothny startolt, a támadó 14 méterről Danilovic lábai között gurított a kapuba, 2–1.


Diósgyőri VTK – Újpest FC 2–1 (1–0)

Diósgyőr, 8376 néző. V.: Erdős (Szert, Vígh-Tarsonyi; Takács J., Szilágyi)

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Shestakov (6), Polgár (6), Brkovic (6), Vági (6) – Márkvárt (6), Iszlai (6) – Hasani (6), Rui Pedro (6), Kiss T. (7) – Ivanovski (6). Vezetőedző: Feczkó Tamás

Újpest FC: Pajovic (7) – Balázs B. (5-2=3), Litauszki (5), Ristevski (6), Burekovic (5) – Csongvai (5), Onovo (5), Nwobodo (5), Perosevic (4) – Calcan (4), Novothny (6). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Csere: Burekovic helyett Heris (6) 41., Ivanovski helyett Tabakovic (6) az 50., Perosevic helyett Koszta (-) a 66., Calcan helyett Simon K. (-) a 66., Rui Pedro helyett Molnár G. (-) a 70., Márkvárt helyett Adukor (-) a 83. percben.

Sárga lap: Onovo az 58., Novothny a 78., Csongvai a 89. percben.

Kiállítva: Balázs B. a 88. percben.

Gólszerző: Ivanovski (1–0) a 7., Rui Pedro (2–0) az 59., Novothny (2–1) a 92. percben.

Feczkó Tamás: – Egy nagyon jól játszó Újpestet győztünk le, igazán közönségszórakoztató volt a mérkőzés, hiszen mind a két csapat támadni és győzni akart. Minden elismerésem az Újpesté, hogy ilyen nehéz helyzetben ilyen jól összeszedték magukat. Nagyon szeretem a játékosaimat, mert amikor kell, akkor focizunk, amikor kell, akkor küzdünk, a 90 perc során mind a kettőre szükség van. Ma bebizonyítottuk, hogy tudjuk ezt is, és azt is. 2–0 után lett volna lehetőségünk arra, hogy lezárjuk a mérkőzést, de így is nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megszerezni a három pontot. A célunk mindig az, hogy minél jobb teljesítményt tudjunk nyújtani, és kiszolgáljuk azokat a szurkolókat, akik kilátogatnak és ilyen fantasztikus hangulatot teremtenek a stadionban.

Nebojsa Vignjevic: – Ez a mérkőzés is úgy indult, hogy már az elején gólt kaptunk. Ez az ajándék, amit az ellenfélnek adtunk, a folytatásban megnehezítette a dolgunkat. Ettől a találattól a tervek és az önbizalom megváltozott, és bár utána nyomtunk, támadtunk, de ez kevés volt ahhoz, hogy egyenlítsünk. Amikor a második félidőben megkaptuk a második gólt, tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés. Gratulálok a Diósgyőrnek, ma jobbak voltak, minden jót kívánok nekik a folytatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!