Tárgyalás

2020.01.06. 10:00

Meghallgatják a felborult autóbusz utasait

Folytatódik az öt ember halálát okozó baleset tárgyalása.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A balesetet szenvedett busz utasait mint tanúkat hallgatja meg csütörtöki tárgyalásán a Mezőkövesdi Járásbíróság az M3-as autópálya mezőkeresztesi szakaszánál 2016 decemberében történt buszbaleset ügyében.

A vád szerint egy utazási társaság busza 80 utassal hazafelé tartott Bécsből Debrecen irányába éjszaka, az autópálya kivilágítatlan szakaszán, körülbelül óránkénti 100 kilométeres sebességgel. A forgalom ugyan gyér volt, de az út állapota nedves, csúszós, és a hőmérséklet is fagypont alatti.

Elkerülhetetlen ütközés

A vádlott a busz mellett haladt a belső forgalmi sávban egy személyautóval, körülbelül 130 kilométeres sebességgel. Amikor elhaladt a busz mellett, a jéghártyás úttesten megcsúszott, a busz előtt átsodródott a külső forgalmi sávba és a szalagkorlátnak ütközött.

A busz sofőrje, bár hirtelen balra kormányzott, nem tudta elkerülni az ütközést. Nagy sebessége és az út állapota miatt bal oldalával az autónak, majd a szalagkorlátnak ütközött, és a bal oldalára borult a busz.

A baleset következtében 5 személy életét vesztette, 8-8 személy maradandó fogyatékosságot, illetve 8 napon túl gyógyuló sérüléseket, míg 21 személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!