Napi tájékoztató

2020.04.09. 17:30

Tovább nőtt a fertőzöttek száma

Az idősotthonok kiemelt kockázatot jelentenek, az egyik fővárosi intézményben száznál is több koronavírusos beteg van.

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján megdöbbentő adatokat jelentettek be. Az éjszaka végzett mérések után a Pesti Úti Idősek Otthonában már több mint 100 fertőzöttet tartanak nyilván. A fővárosi otthon így az ország legfertőzöttebb területének számít jelenleg. Müller Cecília országos tisztifőorvos nyomatékosította, hogy a szabályok szigorú betartása nélkülözhetetlen a szociális intézményekben: hetek óta kérik, hogy ezeken a helyeken különösen vegyék komolyan az előírásokat. Járványügyi szempontból kiemelt kockázatot jelentenek a zárt közösségek, így nagyon nagy a felelősség: a kellő feltételeket a fenntartóknak kell megteremteniük, valamint minden korábban hozott rendelkezést muszáj betartatniuk. Az Operatív Törzs kétmillió védőmaszkot fog eljuttatni az idősotthonokba.

Pozitív hír is van

Az elmúlt 24 óra a fertőzött személyek számát tovább emelte: 980 főre ugrott az új koronavírusban megbetegedettek száma. Az utóbbi nap során 8 krónikus beteg hunyt el. Legtöbbjük időskorú, krónikus betegségben szenvedő személy, az egyik elhunyt azonban fiatal, mindössze 48 éves volt, ám régóta küzdött krónikus alapbetegséggel. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy 0-24-ben működnek a laboratóriumok, jelenleg is számos laborvizsgálat történik.

Jó hír, hogy már 96 fő távozott gyógyultan az egészségügyi intézményekből, a klinikusok 5 főt tudtak levenni a lélegeztetőgépekről. Ezek közül hárman a Szent László Kórházban fekszenek. Jelenleg 58-an vannak lélegeztetőgépeken.

Figyeljünk a takarításra

Müller Cecília arra is emlékeztetett, hogy ez a húsvét nem lesz a szokásos, de az alap értékekről nem szabad megfeledkeznünk.

- A húsvét segítsen abban, hogy belül és kívül is megtisztuljunk – mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint a külső megtisztulásban vegyük figyelembe azt, hogy a vírus a klórra érzékeny. Bátran használjunk hypót minden olyan felület fertőtlenítéséhez, ami bírja azt. Intett, hogy sokkal jobban figyeljünk a takarításra: fertőtlenítsük a helyiségeket, és dobjuk ki a használt törlőrongyokat. A gyerekjátékokat áztassuk hypós vízbe, de a kozmetikai termékek külső felületét is érdemes áttörölni használat előtt.

Hangsúlyozta: a nagyszámú társas érintkezéseket továbbra is kerülni kell.

„A belső megtisztulás most nehezebb lesz, a szeretetet ölelések nélkül kell kimutatnunk.”

Újabb szállítmányok

- Az alapellátásban dolgozó házi-, gyermek-, és fogorvosok további 520 ezer sebészeti szájmaszkot kapnak a napokban – monda Lakatos Tibor rendőr ezredes, majd hozzátette, csütörtökön 32 kórházba jutnak el védőeszközök. Szerdán egy repülő Hongkongból, három Kínából hozott védőfelszereléseket.

Kérdések és válaszok

Az Operatív Törzs a sajtótól érkezett kérdésekre is válaszolt.

Azon munkavállalóknak, akik idős vagy krónikus betegségben szenvedő rokonukkal élnek együtt, és nem megoldható számukra a home office, a szabályok fokozott betartását tanácsolták. A cipőjüket hagyják a bejárat előtt, hazaérkezéskor azonnal mossanak kezet, zuhanyozzanak, cseréljenek ruhát.

Azt is megtudhattuk, hogy az emberek türelme lassan fogy, egyre több szabálysértést tapasztalnak a rendőrök. Ezekben az esetekben igyekeznek figyelmeztetést alkalmazni, de helyszíni bírságra és feljelentésre is egyre több esetben került sor.

Müller Cecília arról tájékoztatott, hogy Koronavírus-gyorsteszt otthoni használatra továbbra sem létezik, nincs engedélyezve. Ha ilyen hirdetéssel találkozunk, jelentsük be a hatóságoknál.

Lakatos Tibor arról tájékoztatott, hogy a büntetés végrehajtási intézetekben továbbra sincs megerősített koronavírusos beteg, illetve olyan elítélt, aki gyanús tüneteket produkálna.

Az ezredes azt is elmondta, hogy a gépjárművek vizsgáztatásával kapcsolatos határidőket meghosszabbítják. Akinek ebben az időszakban járt le a forgalmi engedélye, az haladékot kap a rendőrségtől.

Kapcsolódó cikkeink:

Az Operatív törzs szerdai tájékoztatója: Szigorúan büntetik a rémhírterjesztőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!