Bulvár-celeb

6 órája

Így használja a radiátort otthon? Sürgősen szokjon le róla!

Mutatjuk, mit kell tenni, hogy a radiátorunk a lehető leggazdaságosabban üzemeljen.

MW

Ki ne szeretné, hogy meleg legyen az otthonában, de ne kelljen sokat fizetni érte?

Forrás: Shutterstock

A tél közeledtével egyre többen kezdenek el fűteni, ami természetesen megterheli a családi költségvetést. Van azonban egy egyszerű trükk, amellyel jelentősen javítható a radiátorok hatékonysága, és csökkenthető a fűtésszámla. 

Ha a radiátor ablak mellett helyezkedik el, valószínűleg ön is belefut abba a hibába, hogy a függönyöket a radiátor előtt húzza el. Ez kényelmes megoldásnak tűnhet, de szakértők szerint ez a gyakorlat erősen csökkentheti a fűtés hatékonyságát, így a költségek megugrását is magával hozza – mutat rá cikkében a Life.hu.

A,Closeup,Of,The,Central,Heating,Radiator,Covered,With,Light
A radiátos előtt lógó függöny visszafogja a meleg áramlását
Fotó: Wirestock Creators / Forrás:  Shutterstock

A fűtés maximális kihasználása érdekében a függönyöket tűrjük a radiátor mögé, vagy helyezzük az ablakpárkányra. Így meleg levegő szabadon keringhet a szobában, miközben a függönyök gátat szabnak a hő távozásának is.

A fűtési költségek csökkentésére egy másik praktikus trükk: a radiátor hátsó részére alumíniumfóliát kell helyezni. 

Ezzel a módszerrel a radiátor által kibocsátott hő visszaverődik a szobába, így a hőmérséklet fenntartásához szükséges energia mennyisége csökkenthető. Az alumínium fólia kiváló hővisszaverő, így ezzel a megoldással akár jelentős összegeket is megtakaríthatunk a fűtési költségekből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!