Rally

2 órája

Futamgyőzelemmel lett bajnok

Csomós Miklós nagyot bukott, Német Gábor kicsúszott, de a végéig izgalmas maradt a szezonzáró.

Öröm a célban

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

 Tíz év kemény után ért fel a csúcsra Velenczei Ádám. A ralist ezen a hétvégén Bán Viktor segítette navigátorként, de a szezon eddigi részében Vánsza Zsolt navigált neki a Skodában. A sorsdöntő hétvégén nem a későbbi bajnok számított esélyesnek, de hamar azzá lépett elő.

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Zemplén Rally első részében a negatív szenzációt az éves összetettben vezető Csomós Miklós és Nagy Attila bukása okozta. Az abszolút második helyről esett ki az egyik bajnokaspiráns, akik személyi sérülés nélkül megúszták az esetet, az R5-ös Skoda Fabia viszont nagyon összetört Fony és Óhuta között.

Ketten a célért

Innentől kezdve a legnagyobb figyelem Velenczei Ádám és Német Gábor külön csatájára irányult, hiszen ők maradtak azok a bajnoki címért harcoló versenyzők, még pontokat szerezhetnek a futam további részében. Közben azonban a korábbi négyszeres magyar bajnok Hadik András állt az élre, aki a nap végig meg is tartotta ezt a pozíciót.

– Arra számítottam, hogy a bajnoki címre esélyes trió uralni fogja a dobogót, de az első napon sikerült velük felvenni a tempót, sőt még kicsivel talán még előttük is járunk – értékelt a szerencsi szervizparkban Hadik András. – Ennek természetesen nagyon örülök, hiszen igazából mi komoly tét nélkül autózunk. Extra kockázatot nem vállaltam sehol, volt egy lassító érintésünk, amiért kaptunk 10 másodperc büntetést. A versenyből még sok van hátra, de most már nagyon szeretnénk megtartani ezt a pozíciót.

Műszaki hiba

Nem sikerült, mert a Fiesta kormányszervója meghibásodott, ezért több szakaszt is anélkül teljesített a miskolci kettős. A végén Velenczei Ádámnak már csak le kellett hozni a Skodát, amit teljesített is, így pályafutása során első alkalommal ünnepelhetett abszolút bajnoki címet. A sportág idei legjobbja el is érzékenyült.

Először bajnok

– Nehéz feldolgozni mindazt, ami történt, ehhez biztos kell majd még néhány nap – fogalmazott Velenczei Ádám. – Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy felérjek a csúcsra. Köszönöm a navigátoraim, a csapat és valamennyi partner segítségét. Nagyon boldog vagyok, mert egy roppant nehéz verseny végén lettünk bajnokok. Csomósék bukása után talán még keményebb feladat volt, mert gyorsan is kellett mennünk, de vigyázni is kellett magunkra. Megcsináltunk, és ez most fantasztikus érzés.

Az éves összetettben Csomós Miklós és Nagy Attila lett a második, a miskolci Német Gábor pedig felkapaszkodott a harmadik helyre. Negyedikként Turán Frigyes fejezte be a bajnokságot, ötödikként pedig Klausz Kristóf zárt. Az idei Zemplén Rallyn összesen 109 autó állt rajthoz a régió legendás szakaszain.

A Zemplén Rally nem hivatalos végeredménye

1. Velenczei Ádám, Bán Viktor (Skoda Fabia R5) +1:27:24,3
2. Klausz Kristóf, Papp Tamás (Skoda Fabia Rally2 Evo) +35,2
3. Hadik András, Juhász István (Ford Fiesta R5 Mk II) +50,8
4. Trencsényi Vince, Adorján Szabolcs (Skoda Fabia) +2:59,5
5. Bodolai László, Deák Attila (Ford Fiesta R5 Mk II) +3:19,3
6. Ollé Sasa, Ollé Rebeka (Skoda Fabia R5) +4:54,1

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában