boon.hu video

4 órája

Bipoláris vagy? - a betegség, ami nem egy szimpla hiszti

A napokban robbant a hírbomba, hogy világszinten elismert magyar teniszezőnk Noszály Sándor mentális betegségben szenvedhet. A bipoláris zavar, ami a híresség utóbbi időben tapasztalt zavart és furcsa viselkedését okozhatja, az egyik leggyakoribb mentális zavar a világon.

Boon.hu

Kedélyhullámzás jellemzi a betegséget

Fotó: electravk

A bipoláris zavar, más néven mániás depresszió világszinten több mint negyvenöt millió embert érint, ennek ellenére a megítélése még mindig nagyon negatív. A mániás depresszió jellemzője, hogy a beteg állapotában két szakasz, a mániás és a depresszív váltja egymást. Az ebben a betegségben szenvedők viselkedését rendkívüli szélsőségek jellemzik. A mániás fázisra hatalmas energia, impulzív viselkedés, egyenesen eufória jellemző, míg a depressziós szakaszban mindezt felváltja a letargia és reménytelenség. Nem ritka, hogy a két szakasz váltása között akár évek is eltelhetnek. A tünetmentes időszakok idején a betegség „lappang”, ám az illető ekkor sem nevezhető gyógyultnak, ugyanúgy fontos jelleggel bír olyankor is a terápiás megközelítés. A betegség nem összetévesztendő az egészséges embereknél előforduló kisebb hangulatingadozásokkal, hisztikkel, indulatkirobbanásokkal. Diagnosztizálása nagyon bonyolult, a betegség összetettsége és számos válfaja miatt.

Bipoláris zavar
Bipoláris zavar: komolyan kell venni!
Fotó: Peter Dazeley / Forrás: Getty Images

A bipoláris zavar híres áldozatai

Nagyon sok hírességünk és művészünk küzdött ezzel a mentális zavarral, ami sajnos életminőségüket is meghatározta és sok esetben korai halálukhoz is hozzájárult. 

Ludwig van Beethoven – német zeneszerző

A német zeneszerző bipoláris depresszióval küszködött, melyet alkoholfogyasztása, rossz egészségi állapota és egyéb betegségei csak rontottak. Indulatos alkat volt, intenzív hangulatingadozásokkal, olykor robbanásszerűen tört ki, és sokszor lett úrrá rajta a letargia, melankólia. A zseniális zeneszerző alkotásait tanulmányozva, akár mi magunk is felfedezhetjük küzdelmes életének periódusait, depressziós ciklusait.

Mark Twain – amerikai író

Tom Sawyer és Huckleberry Finn megalkotójáról sokan állították, hogy bipoláris zavarban és más mentális betegségekben szenved. Rohamai és dühkitörései voltak, melyeket szivarozással, ágyban maradással és játékszenvedéllyel próbált enyhíteni. Állapotához és annak romlásához több személyes tragédia is hozzájárulhatott: feleségével elvesztették mindössze két éves kisfiukat, majd húsz évvel később lánya, a huszonnégy éves Susy is meghalt.

Frank Sinatra – amerikai énekes

„18 karátos mániás depressziósként, és heves érzelmi ellentétek közt élve az életem, hatalmas teherbírásom van a szomorúságra és az érzelmekre.” - fogalmazott egy interjúban magáról az énekes. A többszörös Grammy- és Oscar-díjas énekes, színész, a világ egyik valaha volt legkelendőbb előadójának életét szintén hangulatingadozások és depresszió tarkították, ami nagy valószínűséggel bipoláris depressziójának volt köszönhető. 

Marilyn Monroe – amerikai színésznő

"Mindig is tudtuk, hogy bipoláris. Kiszámíthatatlan volt, hogy éppen milyen hangulatban találjuk. Egyértelműen súlyos problémákkal küzdött." - nyilatkozott róla Marilyn Monroe: Az utolsó napok című filmben volt pszichiátere. A szexszimbólum egész életében szorongott, nem tartotta magát elég jónak és szépnek, ezért rengeteg öngyilkossági kísérlete volt, emiatt szanatóriumba került. Túlzott maximalizmusa és szeretethiánya alkohol- és gyógyszerfüggővé tette.

Kurt Cobain – amerikai zenész

Az egyik legismertebb bipoláris zavarban szenvedő híresség a Nirvana frontembere, Kurt Cobain volt. Betegségéhez még súlyos drogfüggőség is társult. A róla szóló életrajzi könyv szerint részben az extrém mértékű hangulatingadozásait enyhítendő nyúlt a drogokhoz, amelyek végül korai halálát is okozták. 

A mai napig vannak sztárok, akik nyíltan felvállalják problémájukat ezzel is próbálva érzékenyíteni a társadalmat és elfogadásra buzdítani az embereket. Bipoláris zavaráról beszélt már Mel Gibson, Kanye West, Demi Lovato, Mariah Carey és számtalan énekes, zenész és művész is. 

Gyógyíthatatlan, de jól kezelhető

A bipoláris zavar jelenleg még gyógyíthatatlan betegségnek számít. A kezelés során a legfontosabb a betegség kontrollálása. A betegséget a különböző pszichológiai terápiás módszerek mellett elsősorban gyógyszeresen kezelik. A gyógyszeres kezelés személyenként változhat, és jelentős időt vehet igénybe, hogy kiderüljön az adott szer hatásos-e, tekintve, hogy a mániás depresszió ciklusosságából adódóan az állapotban jobbulás következhet be kezelés nélkül is. A betegséget a mai tudásunk alapján nem lehet gyógyítani, de a betegek a megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett teljes értékű életet élhetnek.

További videós tartalmaink itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában