Oktatás

2020.04.29. 18:30

Hogyan tanuljunk otthon – figyelemelterelés nélkül

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet a minél eredményesebb tudás megszerzésében.

Bartók Nándor

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Megvannak az előnyei, ha saját hajlékunkból készülünk az egyetemi vizsgákra vagy az érettségire. Kényelmes környezet, kevesebb nyomás, a magunk urai vagyunk. De sajnos, ennek is megvan az árnyoldala. Sok dolog elterelheti a figyelmünket, halasztgatjuk a feladatokat, könnyen meghiúsul az eltervezett munka.

A tévé, az internet, vagy akár egy délutáni szemhunyás is mind vonzóak lehetnek, ha otthonról tanul az ember. Ezen hibák elkerülésében segítünk most néhány ötlettel.

Aktív tanulás

Az aktív tanulás lényege, hogy kérdéseket tegyünk fel tanulás előtt, közben és utána magunknak. Ezzel adhatunk egy irányt annak, hogy merre haladunk a tananyaggal. Továbbá segít a tanultak rögzülésében, és hogy ne térjünk le a tervezett tananyagról.

Tanulás előtti kérdések:

- Mit is fogok ma tanulni?

- Mit tudok eddig a tananyagról?

Kérdések tanulás közben:

- Értem-e amiről tanulok?

- Saját szavakkal is megtudom-e fogalmazni ezt?

- Milyen kulcsszavakat, jegyzeteket tudok készíteni magamnak erről?

Tanulás utáni kérdések:

- Miket tanultam ma?

- Miket nézzek át legközelebb?

Kipihentség

Ahhoz, hogy egy egészséges fiatal valóban képes legyen a maximumot kihozni magából, ajánlott a nyolc óra alvás. Az agyunknak, épp úgy, mint az izmainknak sportolás után, szüksége van a pihenésre, hogy regenerálódhasson. Vonzó lehet, hogy mi osztjuk be az időnket, de szerencsésebb egy rendszerhez szoktatni magunkat, és hasonló időben lefeküdni esténként.

Jó időben tanulni

Vannak, akik reggel/napközben tudnak jobban tanulni, és vannak az éjjelibaglyok, akik az esti órákra esküsznek. Ez így természetes, hiszen nem mindenkinek ugyanolyan a biológiai órája. Ha módunk van rá, érdemes kihasználni a napnak azon szakaszait, amikor éberebbnek érezzük magunkat a tanuláshoz.

Legyen egy külön hely

Szükség van egy kialakított helyre, ahol csak a tanulással foglalkozunk. Ez lehet a hálószobai íróasztal, vagy a konyhaasztal is, lényeg, hogy kerüljük az ágyat. Az ágy esetében sokan csábításba esnek és akaratlanul is elszundítanak.

A házimunka legyen kész

Azért, hogy elkerüljük a megszakításokat, érdemes tanulás előtt elvégezni minden aznapra betervezett munkát a ház körül. Menjünk el boltba, rakjuk be a mosást, főzzünk meg, mielőtt leülnénk tanulni. Sokan nehezen tudják rávenni magukat, hogy leüljenek a könyvek elé, ha bármi miatt ez félbeszakad, nehéz újra visszatérni.

Időbeosztás

Nem véletlen, hogy az iskolában is vannak szünetek, szükségünk van egy egységes időbeosztásra, amiben benne van, hogy mennyi időt fordítunk tanulásra, mikor tartunk szünetet, és meddig tart a napunk. Könnyebb belekezdeni valamibe, ha látjuk a végét a tevékenységnek.

Iktassuk ki a zavaró tényezőket

A mobilunkat lehetőség szerint hagyjuk másik szobában, a tévét pedig kapcsoljuk ki. Próbáljuk meg kiiktatni az összes olyan tényezőt a környezetünkben, ami elvonhatja a figyelmünket a tanulásról.

Sikeres vizsgákat és jó jegyeket kívánunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában