Én idő

2021.12.11. 12:00

Az önmagunkra szánt idő minősége a legfontosabb

Az énidő nemcsak egy manapság divatos fogalom, hanem a lelki egészség egyik alappillére.

Fotó: Shutterstock

A 18 és 65 év közötti lakosság egyharmada érzi úgy, hogy soha vagy csak nagyon ritkán jut önmagára ideje – derült ki egy a témával kapcsolatos rendkívül friss, Generali Biztosító megbízásából készült felmérésből. Pedig ha semmire sincs időnk, soha nem érjük magunkat utol, attól könnyen stresszessé válhatunk. 

 

Az énidő fogalma 

 

 

Kis-Simon Ildikó coach a biztosítónak tett nyilatkozatában úgy definiálja az énidő fogalmát mint az önmagunkra fordított minőségi időt, amikor bármit csinálhatunk. A lényeg, hogy a fókusz rajtunk legyen, és önmagunkért tegyük, amit teszünk. Jelen legyünk, és tudatosan, fókuszálva örömmel csináljuk azt, amit csinálunk. 

 

Elmondása szerint a magunkra szánt idő egyenrangú például az alvással vagy az evéssel, továbbá a lelki megújuláshoz is feltétlenül szükséges. Nem az énidő mennyisége, sokkal inkább a minősége számít. Valamint nem kell nagy dolgokra gondolni, már 15 perc séta is meghatározó lehet, vagy akár egy esti arcápolás, néhány perc meditáció, egy új recept kipróbálása, valamilyen kreatív tevékenység, hobbi, ami segíti a feltöltődést. 

 

A szakvélemény kimondja, hogy ha valaki huzamosabb ideig háttérbe szorítja önmagát más teendőivel szemben, előbb-utóbb kiég, türelmetlen lesz, fásult, sőt mi több a depresszió jelei is megmutatkozhatnak rajta. Ezért érdemes tudatosabbnak lenni és törekedni lelkünk jólétének elérésére. 

 

(A borítóképen: A pihentető séta csodákat tehet)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában