boon.hu video

3 órája

Megújult a semjéni református templom

Több természeti csapás is sújtotta a bodrogközi település meghatározó épületét.

Bódisz Attila

Forrás: Semjéni Református Egyházközség

Hálaadó istentisztelet keretében vette ünnepélyesen is birtokába felújított templomát a semjéni református gyülekezet. A település központjában álló épületet az elmúlt években több természeti csapás is érte, amelyek gyors állagromláshoz vezettek. A református közösség összefogásának, egy komolyabb állami támogatásnak, valamint az ima erejének köszönhetően végül összegyűlt az a pénzösszeg, amiből a szükséges felújítási munkákat olyan módon tudták elvégezni, hogy a templom hosszabb távon is megfelelő gyülekezeti helyszíne legyen a helyi református közösségnek – közölte munkatársunkkal Lőrincz Attila református lelkipásztor.

Forrás: Semjéni Református Egyházközség

A részleteket ismertetve kifejtette: a templom külseje és a tetőzet az évtizedek alatt már egyébként is megérett a felújításra, ám két évvel ezelőtt egy több mint száz kilométer per órás szélvihar megbontotta a tetőszerkezetet. Azután pedig heteken át tartó eső érkezett a térségbe és a megsérült tető miatt jelentős beázások keletkeztek a templomban – idézte fel a lelkipásztor. Mindezeken túl az egyik istentisztelet alkalmával a toronyról is levált egy hat négyzetméteres darab, ami oda esett, ahol emberek is állhatnak – mondta Lőrincz Attila. Megjegyezte: alig pár perccel előtte kezdődött meg az istentisztelet, vagyis ha korábban zuhan le a nagy mennyiségű vakolat, akkor nagyobb baj is lehetett volna az esetből.

Kormányzati segítséggel

Ezek után határozták el, hogy immár komoly lépéseket kell tennie a gyülekezetnek a templom felújítása érdekében. Érveiket szakemberek véleménye is alátámasztotta, akik megerősítették, hogy nagy szükség van a beruházásra az épület megmentése érdekében. Végül a kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül biztosított 72 millió forintos támogatással sietett a semjéni reformátusok segítségére. Ebből, valamint a helyi hívek, a semjéni elszármazottak, valamint a gyülekezettel szimpatizálók adományaiból sikerült külsőleg teljesen felújítani a bodrogközi kistelepülés református templomát a teljes tetőszerkezettel és a toronnyal együtt.

A református lelkész hozzáfűzte: annak ellenére, hogy a kevés munkahely, valamint a határ menti elhelyezkedés miatt mind az öt település lakosságszáma, ahol szolgál csökken, a semjéni gyülekezet fejlődésnek indult, ugyanis amíg évekkel ezelőtt hatan-nyolcan vettek részt a helyi istentiszteleteken, mostanában már 20-25 résztvevője van az alkalmaknak. Jövőbeni tervük pedig az, hogy a fiatalokat is hatékonyabban vonják be a gyülekezeti életbe – fűzte hozzá.

Kiemelt figyelem a kis gyülekezeteknek

Az ünnepi alkalmon Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, aki – mint regionális sajtónak nyilatkozva elmondta – jelenlétével is igyekezett demonstrálni a kisgyülekezetekre irányuló kiemelt figyelmet, hiszen Semjénben például 23 évvel ezelőtt járt utoljára püspök. Hozzátette: Isten házának az állapota valamilyen módon tükrözi a helyi közösség Istenhez való viszonyát, a megújult templom pedig minden nehézség ellenére jó reménységet ad a gyülekezet megtartására, vagy – mint ahogyan Semjénben is – fejlődésére, bővülésére. A semjéni gyülekezet ugyan nem túl nagy létszámú, de rendkívül összetartó közösség, amely nagyon örül temploma megújulásának – mondta el érdeklődésünkre Deák Sándor, a helyi presbitérium főgondnoka. Hozzátette: a maguk lehetőségeivel a helyiek is hozzájárultak a templom felújításához. A kivitelezést a történelmi épületek felújításában már komoly tapasztalatot szerzett Sárospataki Épszer Zrt. végezte el, amelynek elnök-igazgatója, Kocsi László a térség szülötteként és sárospataki református presbiterként is együtt örült a gyülekezet tagjaival a templom megújulásának. Kiemelte: a körülmények nem voltak ideálisak, hiszen a templom szűk telken áll, így a megközelíthetőség nehézsége miatt nem volt könnyű a külső munkálatokat elvégezni. Mindezek ellenére úgy gondolkodtak, ha az eredeti építőknek a mai kor építőipari vívmányai nélkül sikerült felépíteni az épületet, akkor a problémákat most is meg lehet oldani. Így is történt és ennek eredményeként sikerült most átadni a felújított templomot – mondta az ügyvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában