Ünnep

2022.12.24. 16:00

Ünnepi díszbe öltöztek az otthonok

A szeretetotthonok lakói számára a gondozók igyekeznek pótolni a hiányzó hozzátartozókat karácsonykor.

Detzky Anna

Fotó: Fehér Gábor

A miskolci szeretetotthonokban mindig különleges ünnep a karácsony még akkor is, hogyha a lakókat nem viszik haza a rokonaik. A gondozottak általában várják a szentestét, mert színt hoz az életükbe.

Saját kezűleg díszítettek

– Általában nálunk nagyon szépen sikerült ünnep a karácsony. Ellátottjaink hisznek a Jézuskában és tudják, hogy ilyenkor finomakat ehetnek. Ez a szürke hétköznapok monotóniájából is kiszakítja őket – osztotta meg Tóthné Molnár Katalin, a fogyatékkal élőkről gondoskodó Szeretet Alapítvány „Csilla Bárónő” Szeretetotthon intézményvezetője.

– Három hétig, heti két-három alkalommal énekeket, verseket próbáltunk karácsonyi ünnepségünkre, amely nálunk december 19-én volt. Csoportonként közösen díszítettük fel a szobákat és az udvaron az adomány karácsonyfánkat. A tönkrement díszek helyett, újakat csináltunk. Néhány gondozottunk különösen szeret kreatívkodni. Karácsonyi lapokat is ragasztgattak hozzátartozóiknak, vagy akinek nincs, azok a legkedvesebb ismerősüknek. Utóbbiaknak mindig nehezebb, mert többeket hazavisznek ilyenkor.

Karácsony a Csilla Bárónő Szeretetotthonban 
Forrás: Olvasónktól

Sütöttek, műsort adtak

A református MÁON Szeretetotthon lakói az encsi idősekre is gondoltak.

– Kis létszámú, családias, egyházi fenntartású otthon vagyunk, ahol nagyon jó minden ünnepet megtartani. Húsz fő lakik a bentlakásos részben, a nappali ellátást szintén húsz fő veszi igénybe. Egy lelkésznő tart minden reggel áhítatot és énektanítást – tudatta Tóthné Theisz Éva, a fogyatékkal élőket ellátó MÁON Szeretettotthon szervezeti egységvezetője.

– Sokan hazamennek az ünnepek alatt, de akiket nem visz el senki, azoknak kicsit fájdalmasabb a karácsony. Nekik próbáljuk élménytelibbé tenni ezt az időszakot. A szentestét megelőzően feldíszítettük belső életterüket fényfüzérekkel és kreatívan elkészített figurákkal. Az egyik hozzátartozó új kezdeményezésére fellépők érkeztek hozzánk, akik a bent lakóknak adtak műsort, vagy kézműves foglalkozást szerveztek. Mi pedig a Tiszáninneni Református Egyházkerület Encsi Idősek Otthonában játszottunk el egy színdarabot a fiatalokkal. Régi hagyomány a házban, hogy lakóinkkal közösen sütünk. Ők gyúrják és nyújtják ki a mézes sütemény tésztáját, végül ők is díszítik dióval, mandulával, tortadísszel és tojáshabbal. Aztán kakaót és vajas kalácsot is együtt készítünk, majd közösen elfogyasztjuk. Saját karácsonyi ünnepségünkre meghívtuk a szülőket, ahol gondozottjaink adtak műsort. Mi gondozók pedig átadtuk nekik a meglepetés ajándékainkat, úgyhogy nagy volt az öröm – tette hozzá.

Családias hangulatban

A szentségek kiszolgáltatása mellett nagyobb szeretettel, türelemmel igyekeznek időseikhez fordulni a katolikus otthonban, különösen karácsonykor.

– Közös az étkezőhelyünk, de nálunk mindenki külön lakásban lakik, ezért különösen az étkezéseknek van közösségi jellege. Tehát ellátottaink valamelyest megtarthatták a függetlenségüket, de közben biztonságban vannak – magyarázta dr. Sedon László atya, az időseknek lakhatást biztosító Szent Erzsébet Szeretetotthon vezetője.

– Karácsonykor mindig ajándékkal készülünk számukra és a menü is ünnepibb. Pont úgy telik a szenteste mint egy családban, csak mi szép népes, 28 fős család vagyunk. Mivel a katolikus egyház fenntartásában működünk, ezért odafigyelünk, hogy megteremtsük az alkalmat rá, hogy, aki vallásos, az tudja gyakorolni a hitét. Szépkorú lakóink közül többen járnak szentmisére és igénylik, hogy élhessenek a szentségekkel. Szerencsés, hogy egy udvaron vagyunk a hejőcsabai római katolikus templommal. A reformátusok pedig átjárnak a szomszédba, a református templomba. Az elmúlt évek bezártsága nagyon nehéz volt időseinknek, ezért most különösen várták a szeretteikkel való találkozást karácsonyra. Mindig reménykednek benne, hogy pár napra elviszik őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában