Rangsor

2 órája

Három miskolci gimnázium az ország legjobbjai között

Tizenkettedik alkalommal állította össze a HVG a magyar gimnáziumok százas listáját. Mutatjuk a gimnáziumi rangsor miskolci szereplőit.

Gárdonyi Edina

Hatalmasat ugrott előre a gimnáziumi rangsorban a Földes Ferenc Gimnázium.

Fotó: BOON

A HVG idén tizenkettedik alkalommal készítette el a legjobb magyar középiskolák százas listáját. A gimnáziumi rangsor a főbb érettségi tárgyak eredményei, a kompetenciamérés és a felsőoktatásba felvett diákok pontszámai alapján áll össze.

gimnáziumi rangsor, hvg rangsor, földes, földes ferenc gimnázium
Hatalmasat ugrott előre a gimnáziumi rangsor egyik rendszeres miskolci szereplője, a Földes Ferenc Gimnázium
Fotó: BOON

Három miskolci intézmény rendszeresen a gimnáziumi rangsor szereplője

A 2025-ös HVG Középiskola Rangsor alapján ismét a budapesti gimnáziumok dominálnak az élmezőnyben, de 

három miskolci gimnázium a kezdetektől szerepel a top 100-ban: a Miskolci Herman Ottó Gimnázium, a Földes Ferenc Gimnázium és a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium. 

A tavalyi eredményekhez képest némi változás figyelhető meg. A Herman Ottó Gimnázium, amely tavaly a 18. helyen állt, idén ugyan hátrébb csúszott, de még mindig a legjobb miskolci iskola az országos rangsorban, hiszen az előkelő 34. helyet foglalja el. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium a tavalyi 56. helyről idén a 80. helyre csúszott, míg a Földes Ferenc Gimnázium jelentősen előrelépett, a tavalyi 84. helyről az 49. helyre került. Érdekesség, hogy mind a három gimnázium más fenntartóhoz tartozik, a Herman tankerületi intézmény, a Jezsuita Gimnázium egyházi fenntartású, míg a Földes Gimnázium fenntartója idén a Miskolci Egyetem lett.

A Földes kiválóan vizsgázott az új követelményrendszerben

A Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, Fazekas Róbert szerint a hatalmas előrelépés titka lehet az új érettségi vizsgarend és a megváltozott felsőoktatási pontszámítási rendszer. 

Diákjaink jelentős része olyan egyetemekre pályázott, ahol két emelt szintű érettségit kell tenni, és az emelt szintű vizsgák pontértéke az új rendszerben jelentősen megváltozott.

Idén érettségizett az első olyan évfolyam, amikor már mindenkinek a 2020-as NAT követelményei alapján kellett vizsgázni

A tanáraink és a diákjaink is nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az új, de még nem igazán kialakult és alaposan megismert érettségi elvárásainak maximálisan megfeleljenek

 – emelte ki az igazgató, aki biztos abban, hogy az új érettségi rendszer és az egyetemi intézményi pontrendszer változási is szerepet játszottak abban, hogy ez az eredmény szülessen. Fazekas Róbert hangsúlyozta, hogy a Földes diákjainak teljesítménye rendkívül magas szintet képvisel, amit hazai és nemzetközi versenyeken elért eredményeik is visszaigazolnak. Idén például az egyik tanítványuk már ötödik alkalommal vett részt diákolimpián, míg tavaly a robotikai diákolimpián egy csapatuk Los Angelesben a negyedik helyezést érte el. 

Büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink rendszeresen a legjobbak között végeznek

 – mondta Fazekas Róbert.

Országos programok és erős szellemiség

A gimnázium emellett számos országos programban is részt vesz. A Nemzeti Tudósképző Akadémia Programot a Szentgyörgyi programmal kapcsolták össze, de diákjaik részt vehetnek az Európai Parlament Nagykövetiskolai Programban, vagy a Modell Európai Parlament egyik tagiskolájaként nyolc másik hazai gimnáziummal évente képviselik Magyarországot az európai színtéren és ez csak néhány a számos különleges lehetőség közül, amit a gimnázium nyújt tanulóinak.  Az igazgató szerint a fentieken túl az iskola szellemisége és a tanári kar támogatása hozzájárul ahhoz, hogy a diákok nagy becsben tartsák a tudást, és a lehető legjobban kihasználják a fejlődési lehetőségeket: 

A gimnáziumunkban erős annak az ereje, hogy a tudásnak nagy jelentősége van, és ezt diákjaink is magukénak vallják.

A tehetséggondozás mellett a Földes Ferenc Gimnázium fontosnak tartja a társadalmi felzárkóztatást is. Két jelentős program révén támogatják a hátrányos helyzetű diákokat. Az Arany János Tehetséggondozó Program mellett Digitális középiskolai felnőtt oktatási rendszer is működik az intézményben, amely azoknak a felnőtteknek kínál lehetőséget, akik érett fejjel szeretnék megszerezni az érettségit és esetleg továbbtanulni. Hatalmas sikerként értékeli, hogy ebből a két programból is jelentős számú tanuló folytatja egyetemen a tanulmányait:

Mindkét programban nagyon szép eredménnyel érettségiznek a diákjaink, és külön öröm számunkra, amikor a két program tanulói is emelt szintű érettségivel folytatják tanulmányaikat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában