Programajánló

2024.08.27. 19:06

Krónikus tüdőbetegségek gyógyítása a Szent István-barlangban Fullajtár Andreával

Egyre többeknél és egyre fiatalabb korban jelentkeznek a tüdőbetegségek tünetei, mint az allergia, asztma, krupp, vagy akár a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). A bükki Szent István-barlang Fekete-terme átmeneti szünet után újra megnyílt a látogatók előtt.

Gárdonyi Edina

Különleges klímája miatt gyógyító hatású

Fotó: Habik Csaba

Hazánk barlangokban rendkívül gazdag, azok levegőjének jótékony hatása évszázadok óta ismert. A Bükki Nemzeti Park Szent István-barlangjának különleges klímájával rendelkező Fekete-terme évtizedekig állt a gyógyítás szolgálatában. Átmeneti szünet után most újra elérhető a gyógyulni vágyóknak a Mentor Doktor az Aktív Életért Alapítvány és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének köszönhetően.

A különleges mikroklímájú gyógyterem augusztus 30-án újra otthont ad a szakembereknek, érdeklődőknek. A program célja, hogy bemutassák a különböző tüdőbetegség esetén alternatív terápiák alkalmazhatóságát és hasznosságát a tüdő munkájának támogatására. Az érdeklődők megismerkedhetnek Fullajtár Andrea színművésznő különleges beszédterápiájával, és az érintettek megtudhatják, hogy mit tehetnek az állapotuk javulásáért.

A tüdő védelmének fontossága

A levegő a legszükségesebb lételemünk. Ha a tüdőnk nem úgy működik, ahogy kellene, az testileg és lelkileg is veszélyes állapothoz vezethet. Ezért fontos, hogy már gyerekkorban is védjük és támogassuk a tüdő munkáját

 – mondta dr. Várdi Katalin pulmonológus, az esemény egyik szakértője.

Asztma akár már csecsemőknél is

Dr. Geiger Katalin gyermekpulmonológus – aki szintén részt vesz a pénteki rendezvényen – arról beszélt, hogy az allergiások száma évről évre nő, ami részben a klímaváltozásnak és a környezetszennyezésnek tulajdonítható. Az asztma korábban ritkán fordult elő csecsemőknél, ma azonban már 8 hónapos betegei is vannak. 

Fullajtár Andrea vokálterápiája

A színművésznő a vokálterápia nagyköveteként lesz jelen a Szent István-barlangban. 

A vokálterápia során a tüdőkapacitás javítható olyan beszédgyakorlatokkal, amelyek erősítik a rekeszizmokat és a hangszálakat, valamint segítik a beteget a tudatos légzés elsajátításában. Ez különösen fontos a nehéz helyzetekben, hogy a betegek elkerüljék a pánikot.

Az esemény részleteit a Mentor Doktor Alapítvány közösségi oldalán olvashatják az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában