Lépés az egészségünkért

2024.08.08. 20:00

Ingyen szűrik a rettegett betegséget

A pilot program után országossá terjesztik az 50-70 év közötti lakosság körében a kétévenkénti vastagbélszűrést. Bertókné Tamás Renátát, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Szűrésirányítási Főosztályának vezetőjét kérdeztük a szűrés fontosságáról és a szűrés körüli félreértésekről.

Gárdonyi Edina

Az időben elvégzett szűrővizsgálat életet menthet

Forrás: shutterstock

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

A daganatos betegségek okozta halálozás a második leggyakoribb halálok hazánkban, pedig a daganatos betegségek korai felismerésével jelentős részük kezelhető, vagy akár gyógyítható lenne. A betegség kialakulásában jelentős szerepet játszanak az életmódbeli kockázati tényezők, mint az elhízás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az állandó fokozott stressz és a mozgásszegény életmód. Kockázati tényezőt jelenthet továbbá a családi előzmény és -halmozódás is – tájékoztatta portálunkat Bertókné Tamás Renáta. A korai felismerésben a szűrővizsgálatoknak kiemelt szerepük van.

Ez a betegségtípus sokáig tünetmentes, általában lassan, 10-15 éven keresztül fejlődik ki, és csak akkor okoz panaszokat, ha előrehaladott állapotú. Kialakulási jellegénél fogva alkalmas arra, hogy szűréssel a korai szakaszban, még a tünetek megjelenése előtt felismerhető legyen, és az ekkor elkezdett kezelés jelentősen javíthatja az életkilátásokat és életeket menthet.

Egyszerű, otthon végezhető a szűrés

Magyarországon a vastagbéldaganatok okozta halálozás az egyik leggyakoribb idő előtti halálok. A vastagbéldaganat jellemzően az 50-70 éves korosztályt érinti, ezért az országos népegészségügyi szűrésben őket szólítjuk meg

 – nyilatkozta az NNGYK főosztályvezetője a népegészségügyi szűrés által érintett korosztállyal kapcsolatban. Ugyanakkor abban az esetben, ha a családban többeknél is előfordult vastagbéldaganatos megbetegedés, már korábbi életkorban is ajánlott a szűrővizsgálaton történő részvétel. Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes egyeztetni a háziorvossal.

Hangsúlyozta, hogy a vastagbélszűrés nem egyenlő a vastagbéltükrözéssel. A szűrés első lépése a székletvérvizsgálat, amely otthon elvégezhető székletmintavételt, majd a minta laboratóriumi vizsgálatát jelenti. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat „nem-negatív” eredménnyel zárul, úgy szükség van a székletben talált vér okának tisztázására, csak ekkor kerül sor vastagbéltükrözésre.

Életet is menthet a szűrővizsgálat

Körülbelül 2 millió ember jogosult a szűrésre. Részükre a szűrés esedékességéről meghívólevelet küldünk.
Az NNGYK mindenkitől azt kéri, hogy aki meghívólevelet kapott, éljen a szűrővizsgálat lehetőségével, és erre ösztönözze családtagjait, ismerőseit is. Nagyon fontos, hogy akinek panasza van, ne várjon a meghívóra, hanem azonnal jelentkezzen háziorvosánál. Az NNGYK szakértő vezetője kiemelte, hogy az időben felfedezett elváltozás és az időben megkezdett kezelés akár élet is menthet.
A szűrésre jogosult korosztály megállapítása születési év alapján történik. Tehát, ha valaki idén a 70. életévét tölti, jogosult marad egész évben, azaz ha például 2024. szeptemberben tölti a 70. életévet, akár decemberben is kaphat meghívót, ha addig nem kapott. Ugyanez igaz az 50. évet betöltőkre is. Aki az adott évben fogja betölteni az 50. életévét, ő már jogosulttá válik a népegészségügyi célú szűrésre.

Ha nem-negatív a lelet

Nem mindig rosszindulatú betegség okozza az eltérést
A népegészségügyi szűrésben a lelet „negatív”, „nem-negatív” valamint technikai probléma esetén „értékelhetetlen” eredményű lehet. Értékelhetetlen eredmény esetén újabb székletminta vétele indokolt.
Amennyiben negatív a székletvérvizsgálat eredménye (vagyis nem mutat eltérést), úgy a páciensnek nincs további teendője, újból két év elteltével válik esedékessé a szűrővizsgálat megismétlése.

Nem-negatív eredményű leletről akkor beszélünk, ha a beküldött székletmintában emberi vért találnak, melynek számos oka lehet. Hátterében állhat a vastagbél gyulladása, aranyérbetegség, egyéb jóindulatú elváltozások (például polipok), és csak bizonyos esetekben rosszindulatú daganat.  

Az elváltozás jellegének, valamint a vérzés forrásának feltárása érdekében további tisztázó vizsgálatra, szűrő-vastagbéltükrözésre (kolonoszkópia) van szükség.
A szűrő-kolonoszkópia során, szakmai ajánlások mentén, szigorú minőségbiztosítási feltételeket alakítottak ki. Éppen ezért nem minden szolgáltató végez szűrő-kolonoszkópiát. A szűrővizsgálatot végző szolgáltatók köre az NNGYK honlapján elérhető, amit a „nem-negatív” eredményközlővel együtt az érintett lakosok részére is megküld az NNGYK.

A szűrés nem kötelező, de életeket menthet

A szűrővizsgálatok kapcsán megjelent jelenlegi szabályozás nem hozott változást az életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatok tekintetében. A szabályozás csak elvi felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, lehetőséget biztosítva az egészségügyért felelős miniszternek arra, hogy korhatár nélkül előírjon kötelező szűrővizsgálatokat. A betegségek megelőzéséről, a korai szakaszban történő felismerést szolgáló új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről szóló koncepció jelenleg társadalmi egyeztetésen van.

Tapasztalatok

Amikor két évvel ezelőtt kaptam egy levelet, hogy részt vehetek vastagbéldaganat szűrésen, nem gondolkoztam, hiszen családi érintettség okán tudtam, mivel jár egy ilyen betegség – mondta el a boon.hu-nak Gárdonyi Ferenc, aki részt vett a pilot programban. A háziorvostól megkaptam a mintavételhez szükséges csomagot és arról is tájékoztattak, hogyan kell elvégeznem. Két egymást követő napon kellett az eszközökkel mintát vennem. Higiénikus volt és nem bonyolult. A csomagot postán feladtam és a megbeszélt időpontban hívtam a háziorvosomat az eredményért, ami szerencsére negatív volt. Ősszel 70 éves leszek, de ha lehetőségem lesz rá, idén is részt veszek a szűrésben. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában