Tiszta levegővel

2024.08.30. 20:00

A lillafüredi gyógybarlang ismét az egészség szolgálatában (fotókkal, videóval)

A Bükki Nemzeti Park Szent István-barlangjának különleges klímával rendelkező Fekete-terme évtizedekig állt a gyógyítás szolgálatában. Átmeneti szünet után most újra elérhető a Mentor Doktor az Aktív Életért Alapítvány és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének köszönhetően. A látogatók előtt újranyitott különleges mikroklímájú gyógyterem mostantól otthont ad szakembereknek, betegeknek és érdeklődőknek.

Gárdonyi Edina

Egyszerű gyakorlatokat mutattak be

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Szent István-barlang egy fokozottan védett barlang, amely évente ötvenezer látogatót vonz cseppkőképződményei miatt. A barlang már 1935-ben gyógyhellyé lett nyilvánítva, azonban a gyógybarlang minősítést a Fekete-terem kapta meg, és 1991 óta hivatalosan is gyógybarlangként működött.

Gyógyászati célú terápiák otthona

A korábbi évtizedekben szoros együttműködés alakult ki a miskolci kórházakkal, és a betegek rendszeresen jártak ide barlangterápiára. Azonban a COVID-19 járvány idején ez a hasznosítás megszűnt, és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság azóta kereste a lehetőséget, hogy ezt a szolgáltatást folytathassa

 – mondta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: 

A barlang újrahasznosításának elsődleges célja, hogy elérhető árú, gyógyászati célú és orvosi közreműködéssel történő terápiát kínáljunk, miközben a barlang védett állapotát is megőrizzük.

Testi és lelki egészség

Az újraindított barlangterápiás lehetőségek a Mentor Doktor az Aktív Életért Alapítvány közreműködésével valósulhatnak meg. Az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Török Giselle így nyilatkozott az együttműködésről: 

Az alapítványunk olyan embereket támogat, akik már valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. Nemcsak a testet, nemcsak egy problémát látunk, hanem holisztikusan nézünk kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Fekete-terem különleges mikroklímája ideális helyszínt biztosít a gyógyászati célú eseményekhez, amelyek közül napi két alkalmat szervezhet az Alapítvány. Török Giselle kiemelte:

A Fekete-teremben szervezett terápiák során például hangtálterápiát is kínálunk, ahol gongokkal és speciális rezgésekkel mélylégzést segítünk elő, vannak tematizált események, melyekre az egészséges embereket is várjuk.

A hang ereje a tüdőgyógyításban

Az újraindított gyógybarlang-program egyik különlegessége a vokálterápia, amelyet Fullajtár Andrea színművész vezet. A művésznő elkötelezetten dolgozik a súlyos tüdőbetegek segítésén, és már számos látványos eredményt ért el munkája során. 

A vokálterápia során a sérült vagy rosszul működő tüdőkapacitást javítjuk olyan beszédgyakorlatokkal, amelyek segítik a beteget, hogy a tüdejét eddze. A gyakorlatok jó hatással vannak a rekeszizmok és a hangszálak működésére is. Megtanítjuk a betegeket a tudatos légzésre, ami az esetleges nehéz helyzetekben segít elkerülni a pánikot

– magyarázta a művésznő, aki rendszeresen foglalkozik súlyos tüdőbetegekkel és ér el látványos eredményeket.

Tavaly kezdtem dr. Várdi Katalinnal dolgozni. Mindig más pácienssel dolgoztat engem, attól függően, hogy ki az, akinek hasznos lehet a vokálterápia. A barlangra én hívtam fel a figyelmét, hiszen ez egy csodálatos adottságú hely, és súlyos, problémás betegeket akár csoportban, az ország távolabbi részeiről is tudnánk idehozni tréningere. Egy csodálatos összeállás, hogy a Mentor Doktor pályázat sikeres lett, és összeértek a szálak. Boldog vagyok, hogy ennek a részese lehetek.

Művészként az orvosi dolgokba is bele kellett ásni magát:

A kezdetekkor kaptam egy alap szakirodalmat, de minden egyes ember, akivel találkozom, teljesen más típusú betegséggel rendelkezik és ezekben el kell mélyednem. A doktornő mindig elmagyarázza részletesen hogy egy adott páciens honnan indult, milyen stációi voltak a betegségének, most hol tart. Nekem nagyon fontos a Katival való közös munka is, hogy mindig értsem, hogy mi a célunk a gyakorlatokkal, mert attól függően mindenkinél egy kicsit mást kell csinálni

 – mondta a boon.hu-nak a vokálterápia nagykövete.

A pulmonológus szakvéleménye

Dr. Várdi Katalin pulmonológus adjunktus, somnológus, allergológus, akinek specialitása a légzésrehabilitáció. 

Már a 18. században felismerték, hogy a barlangok levegője mennyire jótékony hatású. Ha elegendő időt töltünk itt, a nyálkahártya filmrétegei megszűnnek, és a váladékképződés csökken

 – magyarázta a doktornő.
Hangsúlyozta, hogy a művészet és az orvostudomány közötti együttműködés különösen sokat segíthet: 

A betegek a művészet segítségével olyan gyakorlatokat végezhetnek, amelyek természetesek a művészek számára, és számukra is könnyebbé válik a mindennapi légzés. A levegő a legszükségesebb lételemünk, és ha a tüdőnk valamiért nem működik megfelelően, az testileg és lelkileg is a legveszélyesebb állapotot okozza.

A gyógybarlang lehetőségei

Az alapítvány tervei között szerepel speciálisan tüdőbetegeknek szánt légzéstechnikai gyakorlatok szervezése, mint például a COPD-s betegek számára kialakított légzéstorna.

A Fekete-terem kivételes mikroklímája ideális helyszínt biztosít a gyógyászati célú eseményekhez. Az alapítvány célja, hogy a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tegye a barlang nyújtotta lehetőségeket

 – mondta Török Giselle, az alapítvány elnöke.

A Fekete-terem programjairól a Mentor Doktor honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

További videós tartalmakért keresse fel Youtube csatornánkat itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában