Dohánygyár

2024.08.13. 19:00

Bizakodva tekintenek a betakarítási szezonra Sátoraljaújhelyen

A szélsőséges időjárás ellenére is bizakodva tekint a dohánybetakarítási szezonra a sátoraljaújhelyi székhelyű Continental Dohányipari Csoport.

Boon.hu

A dohánygyár jelentős szerepet tölt be Sátoaljaújhely gazdaság életében.

Fotó: MW

A cég tájékoztatása szerint a cégcsoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt. tavalyhoz képest több mint 10 százalékkal nagyobb termőterületen, 1106 hektáron kezdte meg a mesterséges szárítású Virginia dohány betakarítását. A betakarítási szezon a kiemelkedően meleg időjárás miatt a megszokotthoz képest két héttel korábban kezdődött, de a termelést a párás, trópusi levegő miatt megjelent, a dohánykultúrában már 40 éve nem látott peronoszpórafertőzés is hátráltatja - írták.

Jelentős a kár 

A védekezést az engedélyezett vegyszerek szűkös választéka is megnehezíti, néhány ültetvényen a kár már elérte a 30-40 százalékot. Mindemellett a munkaerőhiány is jelentős problémát jelent, de a legnagyobb kárt a folyamatos hőség és a termőterületek jelentős részét sújtó aszály okozza - olvasható a közleményben. 

A DOFER Zrt. folyamatos szaktanácsadással és vészhelyzeti vegyszer engedélyeztetésével segíti a termelőket, de a felvásárlás korai megkezdése július végén és a gyors kifizetések is támogatást jelentenek a cég részéről a termelők felé - közölték. 

A DOFER Zrt. mint a csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a magyar dohánytermés mintegy egyharmadát szerződi le és vásárolja fel.

Mesterséges szárítás 

A közlemény szerint az idei szezonban, az előző évek tendenciáinak megfelelően, a mesterséges szárítású Virginia dohány teszi ki a magyar dohánytermesztés jelentős százalékát: a szerződéses terület országszerte 2448 hektárra bővült, amelynek 45 százaléka, azaz 1106 hektár tartozik a Continental cégcsoporthoz.
A Continental Dohányipari Csoport  magyar családi tulajdonban álló cég, amely több, Európában működő dohányipari vállalatot egyesít. A társaságot 28 éve alapították Hódmezővásárhelyen, jelenleg mintegy 700 dolgozót foglalkoztat, és termékei mintegy 40 országban elérhetők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában