Fejlesztés

2024.08.31. 15:30

Új medencekomplexum épül a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben

Cél: a kulturális és egészségturizmus fejlesztése.

Boon.hu

Új élményelemek lesznek a Zsóryban

Fotó: Vajda János

Az új medencekomplexumon túl egy Mezőkövesdet, Szentistvánt és Tardot összekötő matyó tematikus utat hoznak létre a nyertes önkormányzatok. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósul meg az elnyert 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból.

Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházás révén a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő egyik legrégebbi eleme, a hullám- és körmedence helyett egy teljesen új medencekomplexumot hoznak létre.

 

Új hullámmedence

A komplexum legjelentősebb eleme az új, 709 m2 területű hullámmedence lesz, ami mellett kisebb, élményelemekkel gazdagított medencéket alakítanak ki. A medencék között kiszolgáló épület áll majd rendelkezésre kiegészítő szolgáltatásokkal.

Emellett lesz geometrikusan kialakított kaszkád medence, mely magában foglal egy 166 m2-es ülő élménymedencét, egy 149 m2-es álló élménymedencét és egy 185 m2 nagyságú gyermek vizes játszóteret, lassú/sebes folyót, családi élménymedencét, családi pancsolót és babamedencét is.

Mindezen túl a medencekomplexum környezetében közlekedő utakat és zöldfelületeket, illetve egyéb kiegészítő létesítményeket is építenek a projekt révén.

A turizmus fellendülése a cél

Az európai uniós pályázat második célja a kulturális turizmus fellendítése a közeli Szentistván és Tard települések bevonásával. Mindhárom településen találkozhatunk jelenleg is élő matyó hagyományokkal, ezért közös cél ezen értékek őrzése. Ennek érdekében egy kulturális utat, „Matyó élményutat” hoznak létre interaktív élményelemekkel, mellyel „összekötik” a három matyó települést: Mezőkövesdet, Szentistvánt és Tardot. 

A Mezőköveden kijelölt állomás a Zsóry-fürdőnél kialakítandó bemutató tér lesz, a tardi táncpajtájánál és a szentistváni tájháznál bemutató tér fejlesztése és élményelemeket jelentő interaktív multimédiás egység telepítése valósul majd meg. 

A beruházás várhatóan 2026. február végére elkészül.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában