Helyi közélet

2011.08.27. 11:32

Fagyival a forróság ellen

Miskolc - Bármilyen hűsítő is a fagylalt, elkészítése igencsak izzasztó feladat.

Miskolc - Bármilyen hűsítő is a fagylalt, elkészítése igencsak izzasztó feladat.

A napok óta tartó tikkasztó hőségben nem egy leányálom a szabadban fizikai munkát végezni, ráadásul a vendéglátásban dolgozó séfeket és szakácsokat sem fenyegeti a kihűlés veszélye. Ilyenkor azonban felmerül a kérdés, hogy mennyire biztosít hűs élményt a fagylaltot készítőknek? Erről kérdeztük Balga Tibort Kisgergely Cukrászda cégvezetőjét.

A fagylalt készítés összetett és sokrétű folyamat, mire a kész gombóc a tölcsérben landol. Első fázis az alapanyag összemérése, majd ezt követi a keverés, fagyasztás, formázás, sokkolás, utóbbit -40 fokon végzik, s végül a díszítési folyamat veszi kezdetét. A spéci eljárás komoly gépeket igényel, ráadásul a hűsítő iránti kereslet és az eladások száma nagyban függ az időjárástól is. - A szakácsok által igénybe vett gépek munkavégzés közben hőt termelnek és bocsájtanak ki, de a klímának hála a belső hőmérsékletet sikerült 24 fokra csökkenteni, ami nagy meleg esetén is elviselhetővé teszi a munkát - hangsúlyozta Balga Tibor cégvezető.

Kortól függetlenül a kánikula mindenkit egyaránt megvisel, így a vendégeink közül sokan keresik a hideg üditőket, hűtött italokat, de a többség a fagyira esküszik. - Legkeresettebbek a gyümölcs fagyik, melyek kicsit savanykásabbak, de népszerűek a citrusfélék is: citrom, narancs, grapefruit, lime és fekete ribizli, melyek a legjobban oltják a szomjat. - Ugyanakkor a régi klasszikus ízekre - csoki, vanília, puncs, az ízesített pasztákkal együtt - is nagy igény mutatkozik - fogalmazott Balga Tibor. Érdekesség képen még elmondható, hogy a Kisgergely Cukrászda történetében egyszerre tizenkét gombócot rendeltek egy tölcsérbe, melyek egyenként 6-7 dekát nyomtak.

ÉM-KV

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában