Helyi közélet

2012.11.24. 17:23

Akik életben tartják a népművészetet

Miskolc - Mint minden évben, az idén is szebbnél szebb népművészeti alkotások érkeztek a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület pályázati felhívására.

Miskolc - Mint minden évben, az idén is szebbnél szebb népművészeti alkotások érkeztek a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület pályázati felhívására.A pályaművekből kiállítás nyílt szombaton az egyesület által működtetett Diósgyőri Kézműves Házban „Virágzó népművészet” címmel. Ez már a kilencedik pályázati eredményhirdetés és kiállítás, tudtuk meg Molnárné Forray Maraianna egyesületi elnöktől, a kézművesház igazgatójától. Mint mondta, az észak-magyarországi régió kézművesei, népi iparművészei számára hirdetik meg minden évben a lehetőséget, hogy elküldhessék legszebb alkotásaikat. Az idén az elmúlt évekhez képest kevesebb pályamű érkezett, mégpedig azért, mert csak zsűrizett tárgyak szállhatnak versenybe, a zsűrizés díját viszont a duplájára emelték. Emiatt sokan anyagi okok miatt nem tudták népművészeti tárgyukat benevezni. Az egyesületi elnök hozzátette, azért így is csodálatos alkotásokkal lepték meg őket a kézművesek: érkezett festett bútor, templomi mennyezettáblakép, gyönyörű bőrmunkák, csizma és kovácsoltvastárgyak.

Az idei pályázat nyertese Stiegelmayer Sándor fafaragó, népi iparművész lett, aki több mint 20 éve tagja az egyesületnek, jelenleg a Hortobágyon él. A második helyezést Lauró Sándor ifjú (mindössze 20 éves) kovács érdemelte ki, aki Diósjenőn lakik, a harmadik díj pedig Bencze János miskolci bőrművesé. A zsűri különdíjakat is odaítélt. A különdíjasok: Kovács Éva miskolci gyöngyfűző, Kiss Gabriella népi iparművész és a népművészet ifjú mestere miskolci gyöngyfűző, Repkáné Jakab Ildikó népi iparművész és a népművészet ifjú mestere miskolci viseletkészítő, Kovács Attila kisgyőri csizmadia, valamint Koscsó Istvánné népi iparművész sárospataki hímző.

Délután konferenciát rendeztek az alkotóházban „Múltunk a jövőnk -a népművészet mai helyzete és a továbbélés lehetőségei” címmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában