Helyi közélet

2019.03.10. 16:35

Miskolc modern polihisztora volt

Miskolc - Emlékfala lesz a lebontott miskolci szülőháza mellett dr. Dobrossy Istvánnak, a város történészének.

Miskolc - Emlékfala lesz a lebontott miskolci szülőháza mellett dr. Dobrossy Istvánnak, a város történészének.

Fodor Zoltán miskolci független önkormányzati képviselő kezdeményezésére egy emlékfalat alakítanak ki Miskolcon, a Meggyesalja utca 38. szám alatt található ingatlan kerítésén a közelmúltban elhunyt dr. Dobrossy Istvánnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár egykori igazgatójának, Miskolc várostörténészének.

Dobrossy István volt az, aki a város minden szegletét és annak történetét is ismerte." Fodor Zoltán

A szülőháznál

„Azt gondolom, hogy dr. Dobrossy István – kicsit Herman Ottó munkásságát is alapul véve – Miskolc modern kori polihisztora volt. Miskolcról készült különböző írásos munkái több százas nagyságrendűek. Ő volt az, aki a város minden apró szegletét és annak történetét is ismerte a kezdeti időkig visszanyúlóan – fogalmazott Fodor Zoltán. – Éppen ezért tartom fontosnak, hogy egy emlékhely létrehozásával is mementót állítsunk ennek a nagyszerű embernek, Miskolc díszpolgárának.”

Jó helyen az örökség

Mint ismert, dr. Dobrossy István gyermekei 2018-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárnak ajándékozták szüleik hagyatékát (dr. Dobrossy István felesége Fügedi Márta etnográfus volt – a szerk.), sok doboznyi publikált és publikálatlan írást, jegyzetet, gyűjtéseket.

„Az emlékhely létrehozásáról egyeztettem dr. Dobrossy István gyermekeivel. Azt gondoltam, hogy a szülőháza lenne erre a legméltóbb hely – magyarázta az önkormányzati képviselő. – A Meggyesalja 38. számban volt található ez az épület. A múlt idő jelzi, hogy a házat már lebontották, jelenleg egy nyomda telephelye található a helyén. Egyeztettem a nyomda tulajdonosával, aki örömmel hozzájárult, hogy a kerítés egy részének helyén kialakítsuk az emlékfalat. Bodonyi Csaba építész révén a tervek is elkészültek, sőt már a kivitelező is megvan…”

A tervek szerint – ha a kivitelezésnél semmi nem jön közbe – május 20-án, vagy 26-án avatnák fel az emlékhelyet, amely ábrázolná magát a tudóst, a volt szülőházat és természetesen alkalmassá teszik arra is, hogy az emlékezők koszorúikkal, virágaikkal leróják kegyeletüket.

Vetélkedősorozat

„A dátumok azért lényegesek, mert a professzor 1946. május 20-án született és 2015. május 26-án hunyt el – hangsúlyozta Fodor Zoltán, akitől megtudhattuk azt is, hogy különleges – részben baráti, részben munkából adódó – kapcsolat fűzte az elhunythoz.

Mint elmondta, a tudós várostörténész segítségével indította útjára tíz évvel ezelőtt az általános és középiskolásoknak szóló várostörténeti sorozatot, amely nemcsak a miskolci, hanem a városkörnyéki intézmények és diákok körében is nagy népszerűségnek örvendett.

A győztes és helyezett csapatok értékes ajándékokkal gazdagodtak és a Balatonnál üdülhettek, illetve Brüsszelbe látogathattak. Az évek során sok száz diák lett tagja egy várostörténeti virtuális közösségnek. Dr. Dobrossy István 2015-ben bekövetkezett halála után a következő évben még megrendezték a vetélkedőt a várostörténész emlékére, azóta azonban szünetel a sorozat.

- Szaniszló Bálint -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában