Koronavírus

2020.03.14. 21:00

Bezárják a miskolci óvodákat és bölcsődéket

Ügyeletet, étkeztetést viszont az átmeneti bezárás alatt is biztosítanak, ott, ahol a szülők ezt igénylik.

Tajthy Ákos

Veres Pál Miskolc polgármestere

Forrás: ÉM-archívum

Rendkívüli szünetet rendelt el a miskolci önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben a Miskolci Operatív Törzs – jelentette be szombat este Veres Pál polgármester.

- Nehéz időket élünk, és a nehéz idők rendkívüli intézkedéseket követelnek. A helyi operatív törzs hosszú órákon át ülésezett, és összhangban a kormányzati döntésekkel, úgy döntöttünk, hogy a koronavírus miatt veszélyhelyzetre tekintettel az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben határozatlan időre rendkívüli szünetet rendelünk el március 16-ától, hétfőtől – mondta.

A tájékoztatóból kiderült, az intézkedés minimum két hetes időtartamra szól, de a kormányzati intézkedések tükrében ez változhat. Veres Pál hangsúlyozta, a szünet ellenére jövő héten, március 20-áig még ügyeleti rendszerben működnek az intézmények.

- Rendkívül indokolt esetben, ha a szülők nem tudják elhelyezni a gyermeket, az intézmények fogadják őket. Kérjük a szülőket, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel otthoni körülmények között gondoskodjanak a gyermekek elhelyezéséről, és amennyiben lehetséges a gyermekek felügyeletét ne időskorúakra, ne a nagyszülőkre bízzák. Közben felmérik azt is, hány gyerek elhelyezését nem tudják megoldani a szülők és ennek megfelelően jelölnek majd ki olyan intézményeket, amelyek jövő péntek után is ügyeleti rendszerben működnek majd. Ezek alapján március 23-tól a saját intézmény már nem fogadja a gyermeket, onnantól csak a kijelölt ügyeletet adó intézmények állnak rendelkezésre – hangsúlyozta a városvezető aki hozzátette azt is: már vasárnaptól elkezdik felmérni az ilyen irányú igényeket és kérik azt is a szülőktől, hogy az étkeztetésről is nyilatkozzanak. A kijelölt, ügyeletet adó intézményekről 2020. március 20-án adnak tájékoztatást.

Szünetel a nappali ellátás

Az idősek ellátásával kapcsolatban is döntést hozott a törzs, ennek értelmében hétfőtől a nappali ellátás átmenetileg szünetel, az étkezés pedig elviteles módszerrel oldható meg. Az időseket arra kérik, hogy ha meg tudják oldani, hozzátartozóikat küldjék el az ebédért. Ezen felül a házi segítségnyújtás tekintetében is javasolt, hogy a kormányzati intézkedésekkel összhangban családon belül gondoskodjanak az idősekről.

Fertőtlenítsék a lépcsőházakat!

A társasházaktól azt kérik, fokozottan figyeljenek a takarításra, a közös képviselők gondoskodjanak a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszerről és a rendszeres takarításról. – A lakóktól azt kérem, hogy segítsék azokat az embertársaikat akik járványügyi megfigyelés alatt vannak vagy önkéntesen vonultak karanténba – tette hozzá a polgármester, hozzátéve: Miskolcon jelenleg több állampolgár is járványügyi megfigyelés alatt van, és vannak olyanok, akik a jogkövető magatartásnak megfelelően, önkéntes karanténba vonultak, de megbetegedésről nem tudnak a városban.

Azok a lakosok, akiket hivatalosan lakhelyelhagyási tilalomra köteleztek – azaz akik járványügyi karanténba kerültek-, hívják az alábbi ingyenesen hívható telefonszámot: 06-80-460-046.

A városi cégek vezetőit továbbá felhatalmazta a polgármester arra, saját hatáskörben hozzanak döntéseket a járvány megelőzésével kapcsolatban, de mindezt csak úgy tehetik, hogy a feladatellátást az intézkedés esetén is biztosítani tudják.

- Kérem önöket, hogy segítsünk egymáson, működjünk együtt, akadályozzuk meg hogy a járvány a városban elterjedjen. Jó egészséget kívánok mindenkinek ! – zárta Veres Pál.

(A borítóképen: Veres Pál Miskolc polgármestere | Fotó: Bujdos Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában