jótékonyság

2020.05.17. 14:00

Segítenek a nagy bajban

Tartós élelmiszerekkel és tisztítószerekkel támogatja a rászorulókat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

A koronavírus-járvány következtében több család nehéz helyzetbe került, mert sokan elvesztették a munkájukat, vagy már idősek és kevés segítségük akad. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nekik segít tizenháromféle tartós élelmiszert és tisztítószereket tartalmazó adománycsomagokkal. A karitatív szervezet ezeket az 1357-es adományvonalon és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács „Segítünk egymásnak” felületén érkezett felajánlásokból vásárolta. A tíz kilogrammos dobozokat a szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Regionális Központjában gyűjtötte össze csütörtök délután Miskolcon. A rászorulókhoz a kiszállítás és átadás szervezetten, a járványügyi előírásoknak megfelelően maszkban és kesztyűben, a személyes érintkezés kerülésével történik.

Egyszeri adomány

– Több karitatív szervezet is kapott a központi adományvonalon keresztül összesen 20 millió forint értékű támogatást. A ránk eső részből vásároltuk meg azokat az egységcsomagokat, amelyeket olyan rászoruló családoknak osztunk ki, amelyek a járvány kitörése óta kerültek nehéz helyzetbe – mondta Csehely Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője.

– Ez 600 doboznyi adományt jelent Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében. A sokgyermekes családoknál helyenként ezt még kiegészítjük egyéb tartós élelmiszerrel, de természetesen az egyszeri adomány csak tűzoltásra való. A dobozok le vannak zárva, a felületét fertőtlenítjük. Átadás után 30 perccel célszerű kinyitni ezeket, mert addigra aktiválódik biztosan a fertőtlenítőszer hatóanyaga.

Fogadják a kéréseket

A csomagok kiosztásával a megjelent krízishelyzetekre igyekszenek reagálni.

– Az észak-magyarországi régióban több mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű családdal tartjuk már régóta a kapcsolatot. Viszont jelenlegi adománycsomagjainkat most nem osztópontokon adjuk át, ahová bárki érte jöhet, hanem célzottan mi visszük ki az otthonokba. Az elmúlt hónapokban sokan elveszítették az állásukat, vagy csak alkalmi munkákból tengődnek, esetleg váratlan kiadásuk támadt. Többen pedig eleve szegregátumokban élnek, például a háromezer fős Lyukóvölgyben. Azok, akik még nincsenek benne a látókörünkben és rászorulók, a honlapunkon keresztül kérhetnek segítséget, illetve a régiós központ Facebook-oldalán és postacímén vagy a [email protected] e-mail-címen. A lyukói közösségi házban pedig a veszélyhelyzet ideje alatt is ügyeletet tartunk, és kollégáink járják a terepet, és az Avason is jelen vagyunk. A tanodákba és gyerekházainkban járó gyermekek családjait is hetente látogatjuk. Mosodánkat pedig egy-két héten belül szeretnénk újraindítani – tájékoztatott a regionális ügyvezető.

Felzárkóztató programok

A kríziskezelés mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a képessé tételt helyezi a fókuszba.

– Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni, hogy mi elsősorban nem adomány­osztással foglalkozunk. Jelmondatunk harmincéves fennállásunk óta: „A hit védelme és a szegények segítése.” Ebbe beletartoznak felzárkóztató programjaink, tanodáink, gyerekházaink, közösségi házaink, hajléktalanellátó és szociális intézményeink. Elsősorban a szolgáltatásainkon keresztül igyekszünk elérni az embereket és képessé tenni őket arra, hogy hosszabb távon, saját maguk, segítség nélkül is meg tudjanak küzdeni problémáikkal – magyarázta Csehely Tamás.

(A borítóképen: Útra készen adományaikkal a máltaisok)

Kapcsolódó cikkek:

  • Húszmillió forint értékű adományt kézbesít a máltai szeretetszolgálat
  • Lisztet adományoztak a rászoruló családoknak
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában