koronavírus

2020.11.15. 16:00

A templomok nyitva maradnak

A református egyház kivételével a vasárnapi szertartások továbbra is látogathatók.

Detzky Anna

Szentmise a templom védőszentjének ünnepe alkalmából a Szent Anna Székesegyházban. 20200726 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Forrás: MW

Fotó: Matey István

A koronavírus-járvány kapcsán meghozott intézkedések az egyházakat is érintik. Felekezetektől függően különböző mértékben és módon lesznek látogathatók a szertartások, de a legtöbb alkalom ismét a virtuális térbe költözik. Ez az adventi időben is így lesz, annak ellenére, hogy kiemelt időszak a hívek életében.

– A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezéseit fokozatosan vezetik be az egyes plébániák. A központi előírásokról bárki tájékozódhat a katolikus.hu oldalon – mondta Juhász Ferenc atya, a miskolci Mindszenti templom plébánosa. – A Mindszenten az esti szentmisét hétfőtől 18 órára előrehozzuk, hogy a hívek a kijárási tilalom idejére hazaérjenek. Ha súlyosan érintene minket a fertőzöttség, akkor lehet, hogy a szentmisék számát is korlátozni fogjuk. Az esküvőket és temetéseket csak szűk körben lehet megrendezni.

A görögkatolikus egyház igazodik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezéseihez a jelenlegi időszakban, néhány, a keleti rítushoz igazodó eltérést kivéve. Ezekről a migorkat.hu portálon a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház közleményében számolnak be.

A karácsonyi böjt időszakában mindenkit arra kérnek, ügyeljenek rá, hogy a bűnbánati leborulások után kezük ne érintse a szájnyílást, orrot és szemet. Az Evangélium, a Szent Kereszt és ikonok csókolásától pedig tartózkodjanak.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége utasította az egyházközségeket, hogy szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat. Kivétel ez alól a szűk körű esküvő és temetés. A rendelkezésekről itt lehet bővebben olvasni.

– Az istentiszteletek hívek nélkül tartott igehirdetéssé alakulnak át, amelyeket 10 órától online közvetítünk majd a templomból – számolt be Almási Ferenc, a miskolci Deszkatemplom gyülekezetének lelkipásztora. – Emellett a kisközösségi alkalmak is a virtuális térbe költöznek.

Az evangélikus egyházban a katolikus gyakorlathoz hasonlóan nyilvánosak maradnak az istentiszteletek.

– A vasárnapi istentiszteleteket a higiénés előírásokat figyelembe véve, éneklés nélkül megtartjuk a templomban, ahová minden egészséges hívet várunk. Az úrvacsoraosztás viszont elmarad – fűzte hozzá Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkésze. – A szertartásokról felvételt készítünk, ami később a YouTube-csatornánkon tekinthető meg.

(A borítóképen: Misén, maszkban)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában