Hitélet

2020.11.01. 14:30

Mária-tisztelet napjainkban

A magyarság szempontjából különösen fontosak az őszi Mária-ünnepek.

Detzky Anna

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Forrás: ÉM

A Mária-, illetve a Boldogasszony-tisztelet a régmúlt időkbe nyúlik vissza a magyarság életében. Ősi himnuszunk is a Szűzanyának szólt: Szent István, amikor utód nélkül maradt, neki ajánlotta fel az országot. Az ősz különösen gazdag Mária-ünnepekben, de ezeket manapság gyakran félreértik.

– Nagyon sokszor tévesen értelmezik a Mária-tiszteletet – mondta Marosi Balázs atya, a miskolc-diósgyőri római katolikus plébánia káplánja. – Minket katolikusokat gyakran megvádolnak, hogy nagyobb tiszteletet adunk a Szűzanyának, mint Istennek. Ezzel szemben minden egyistenhívő vallás, így a kereszténység és azon belül a katolicizmus is azt tanítja, az imádás egyedül Istennek jár. Mégis szinte minden hónapban van Mária-ünnepünk. Ennek az az oka, hogy a Szent Szűz egészen ember volt, közel érezzük magunkhoz. A vele kapcsolatos jeles napok kötődnek az egyház és az emberek életéhez.

Diósgyőr védőszentje

A Szűzanya életeseményeihez és a mezőgazdasági munkákhoz is kapcsolódnak Mária-ünnepek.

– A legnagyobb Mária-ünnep augusztus 15-én Nagyboldog­asszony, ekkor a Szent Szűz mennybemenetelére emlékezünk. Némely Boldogasszony-ünnepet népi nevekkel is illettek. Ilyen tavasszal, március 25-én a gyümölcsfák oltásakor tartott Gyümölcsoltó Boldogasszony. Sarlós Boldog­asszonyt az aratáskor, május 31-én ünneplik. Szeptember azért különleges, mert 8-án tartjuk Mária születésnapját, 12-én a névnapját. Ez utóbbi itt Diósgyőrben kiemelten fontos, mert a templomunk Mária nevére van fölszentelve, ezért ez a búcsúnk napja is. Az egyházközségünk védőszentjét ünnepeljük e napon. A búcsú mint alkalom mindig új elköteleződésre hív, hogy az ember elbúcsúzzon a bűneitől és megújuljon lélekben. Október 7-én szintén két Mária-ünnep van, a Rózsafüzér Királynője: mint közbenjárót tiszteljük a Szent Szüzet. Az október 8-ai Magyarok Nagyasszonya, amikor az ország pártfogóját ünnepeljük Máriában – sorolta az atya.

A Szent Szűz erényei, lelkesedése és hite miatt vonzó a Mária-tisztelet a hívőknek.

– Szűz Mária példája reményt ad és arra tanít, ha neki sikerült egészen Istennek szentelt, igaz életet élni, akkor nekünk is sikerülhet. Mária soha nem akart magának helyzeténél fogva dicsőséget és előnyt szerezni. Ha követjük őt ebben, akkor a mi életünk is a helyes kerékvágásba kerül és megvan rá a lehetőségünk, hogy szent életet éljünk. A megszentelődés útja nem valami szélsőséges életmód, amiben el kell hagynunk a családunkat vagy a munkahelyünket, és remeteségbe kell vonulnunk. Hanem azt jelenti, hogy a cselekedeteinkben és gondolkodásmódunk által olyan üzenetet közvetítünk, ami nem a saját dicsőségünket szolgálja, hanem Istenét – magyarázta Marosi Balázs.

(A borítóképen: Mária-búcsú Diósgyőrben)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában