Informatikai verseny

2022.04.24. 16:00

Adatbázisokban ők a legjobbak

Miskolci sikerekkel zárult az informatikai verseny, ahol középiskolai csapatok mérkőztek meg egymással.

HE

Fotó: VEGH CSABA

A napokban rendezték meg a Vadász Dénes Informatikai Verseny döntőjét alkalmazói kategóriában a Miskolci Egyetem Általános Informatikai Intézeti Tanszékének szervezésében. A megméretésre 14 középiskolás csapat jelentkezett Budapestről és az észak-magyarországi régió nagyobb városaiból. Ebben a kategóriában az informatika középszintű érettségi gyakorlati részéhez kapcsolódó feladatokra kellett felkészülniük a diákoknak. A verseny kétfordulós volt. Az első körben „távmunkában” kellett feladatokat megoldani, a valódi próbatétel azonban a második forduló volt, ahol már élőben bizonyíthattak a középiskolások. Az első fordulóban összetett projektfeladatot kaptak a csapatok. Egy digitális könyvtárhoz kellett forrásokat gyűjteniük, majd azokból Access-adatbázist létrehozniuk. El kellett készíteniük az adatbázis lekérdező felületét Access-űrlap segítségével, a keresések eredményét pedig eltárolni Excel-táblában. Minderről színes prezentációt kellett készíteniük a diákoknak. 

Játékos kvíz 

A beküldött projektek elnyerték a zsűri tetszését, így minden részt vevő csapat bejutott a második fordulóba. 

Ennek első részében Access-adatbázis-tervezést és lekérdezéseket, valamint Excel-számításokat tartalmazó feladatok vártak a diákokra. Mindemellett adatfelviteli ellenőrzések és diagramkészítések is nehezítették a munkájukat. A döntőt játékos kvíz zárta. A szabályok értelmében egy kérdés összpontszámát a helyesen válaszoló csapatok között egyenlő arányban osztották szét. Ez a pontozási módszer kiszámíthatatlanná tette a verseny végeredményét, és átrendezte az addig kialakult sorrendet. Az izgalmas küzdelem után az alábbi három csapat végzett az élen: 1. Dr. Révész Tamás csapat (Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kisvárda, felkészítő tanár: Rolyák Géza) 2. Nyerőkelők csapat (Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Császiné Busa Krisztina) 3. AHA csapat (Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium, Miskolc, felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig).

(A borítóképen: Feladatra várnak a versenyzők)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában