Tiszta Zemplénért

2022.04.27. 19:00

Fellélegzett a zempléni táj

Több mint 1000 diák 800 zsák hulladéktól tisztította meg a vidéket.

Bódisz Attila

A várakozásokat minden tekintetben felülmúló sikerrel zárult a Wáberer Alapítvány akciója, a „Tiszta Zemplénért” – értékelte a háromhutai kastélyszállóban a napokban megrendezett díjátadó ünnepségen Wáberer György, az alapítvány alapítója. A kezdeményezésben a térség tíz településén működő tizenhét általános és középiskola diákjai, valamint cserkészek, összesen 1060 tanuló vett részt – összegezte. Az egymással versengő csapatok március 19-e és április 3-a között összesen 133 kilométeren távolították el az erdei utakról, a folyópartokról és a turisztikai útvonalakról az illegális hulladékot, amivel csaknem 800 zsákot töltöttek meg.

Jutalmazták a legjobbakat

A Wáberer Alapítvány akciójához támogatóként csatlakozott a Fémalk Zrt., a Weinberg ’93 Kft. és a Zempléni Z.H.K. Kft. A diákok teljesítményét a kísérő tanárok által beküldött dokumentáció alapján zsűri értékelte, figyelembe véve a megtisztított útvonal hosszát és az összegyűjtött zsákok számát. Az eredményeket a benevezett 25 fős csapatokra vetítve hasonlították össze. Az általános iskolai alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolai kategóriák első helyezett csapatai osztálykirándulást, a második és harmadik helyezettek pénzjutalmat nyertek. A nyereményeket és díjakat Wáberer György, az alapítvány elnöke, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. Megköszönte az akciót szervező és lebonyolító pedagógusok munkáját, akik gondoskodtak arról, hogy a tanulók biztonságos körülmények között, a higiéniai szabályokat betartva végezzék a tevékenységet.

Wáberer György végezetül azt is bejelentette, hogy az akciót a jövő évben ismét meghirdeti.

Az eredmények

Általános iskola, alsó tagozat: 1. Zempléni Általános Iskola, Bod­rogolaszi, „Zöldek” csapat, 2. Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája, „Természetvédők” csapat, 3. Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola, Hercegkút, „Kökörcsin” csapat.

Általános iskola, felső tagozat: 1. abaújszántói Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola, „Ilosvai 6” csapat, 2. Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola és Óvoda, „Együtt a Földért” csapat, 3. abaújszántói Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola, „7. osztály” csapat.

Középiskola: 1. Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, „Zöld Refi” csapat, 2. Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, „9.KNY” csapat, 3. Tokaj-Hegyalja Egyetem Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, „Tiszta ügy” csapat.

Elismerő díszoklevélben részesült a leghosszabb, 41 kilométeres útvonal megtisztításáért a Szerencsi SZC Sátoral­jaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium. 

(A borítóképen: A szervezők, támogatók és a nyertesek. Fotó: ÉM)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában