Figyeljünk!

2024.05.29. 11:30

Hét netes csalási trükk, aminek bármikor az áldozatául eshetünk

Az online csalók az emberek félelmeivel és kapzsiságával játszanak.

Édes Richárd

A csalók gyakran azzal ijesztgetik áldozataikat, hogy a számítógépet egy veszélyes vírus támadta meg, vagy óriási nyereményt, árcsökkenést ígérnek, ha valaki rákattint egy teljesen ismeretlen linkre. 

A napi tevékenységek többsége áthelyeződött a netre

Manapság rengeteg időt töltünk a monitor előtt, online híreket böngészve, a közösségi oldalak követéséről nem is beszélve. Jelentősen - mondhatni exponenciálisan - megnőtt az online világban töltött időnk, ami sajnos célkeresztet helyez az emberre, könnyen az online csalások áldozataivá válhatunk. Szintén növeli a rizikót, hogy rengetegen online területen dolgoznak, és rendszeresen a neten végeznek banki átutalásokat. A közösségi oldalakon játszanak, kommunikálnak a barátaikkal, ráadásul filmeket is az online térben néznek. Ez mind-mind támadási pontot ad az online csalóknak. 

A kiberbűnözők gyorsan lecsapnak a lehetőségekre. Mert több jelszót mentünk a gépünkre, bizalmas pénzügyi és személyes információt adunk meg magunkról az interneten. 

Azonban vannak olyan visszatérő, tipikusnak nevezhető taktikák a csalók eszköztárában, amik okot adnak a gyanúra. És még idejében ráébredhetünk, hogy egy online csalási kísérlettel van dolgunk, így elkerülhetjük a kényes helyzeteket, a zsarolóvírusokat. És persze azt, hogy komolyabb összeggel károsítsák a bankszámlánkat. 

Lássuk a legfontosabb intő jeleket!

A kéretlen e-mail

Ez az adathalászat klasszikus csapdája, a netes bűnözés egyik kiindulópontja. Érkezik egy e-mail, és a csaló valamilyen trükkel ráveszi a címzettet a kattintásra. 

A lényeg az, hogy a címzett gondolkodás nélkül, szinte azonnal reagáljon. Ezek az e-mailek gyakran kecsegtetnek nyereménnyel, vagy a csalók az üzeneten keresztül banknak, jól ismert vállalatnak álcázzák magukat, mert így az e-mail címzettjében nem ébrednek kételyek. Általában ilyen esetekben személyes adatokat kérnek: bejelentkezési kódokat, személyes és pénzügyi adatokat, amivel fel tudnak törni egy bankszámlát vagy magát a számítógépet. 

A furcsa e-mailre vagy a benne lévő linkre kattintás egy rosszindulató programot tölthet le a laptopra vagy a személyi számítógépre. Egy malware-t, amely lehetővé teszi, hogy külső személyek is kifürkészhessék, mi van az áldozat számítógépén. 

Kattintson a nyereményért!

A csalók egyik nagy trükkje, hogy gondolkodás nélküli, azonnali döntésre akarják kényszeríteni az embert a kéretlen e-mailekkel vagy SMS-ekkel. 

A nyomás érkezhet egy nyereményjáték ígéretével, amire az áldozatnak azonnal kell kattintania. Mert elhitetik az emberrel, hogy ketyeg az óra, az ajánlat villámgyorsan véget ér, és elveszíti a lehetőséget egy nagyobb pénznyeremény megszerzésére. 

Vagy az áldozat üzenetet kap arról, hogy egy nagyobb pénzutalás érkezett a számlájára, persze teljesen ismeretlen helyről. Az áldozat rákattint a furcsa linkre, és ezzel megnyit egy rosszindulatú mellékletet. Vagy a nyeremény megszerzése érdekében megadja a személyes adatait, és máris megvalósul az online csalás. 

Furcsa nyelvtani hibák az üzenetben

Ezek lehetnek szokatlan elírások vagy betűk számokkal keverve, és persze más esetek is léteznek (vannak, akik szerint ezek a megoldások a spamszűrők megtévesztése miatt jelennek meg a csalók e-mailjeiben). 

Szintén gyanúra adhat okot, ha kapunk egy e-mail üzenet teljesen általános megszólítással. Például „Kedves Ügyfelünk” köszöntéssel. Esetleg olyan különös nyelvi megfogalmazásokkal, ami nem magyaros mondatszerkesztésre utal. Mert a netes csalók újabban már a ChatGP-t is bevetik az üzenetek létrehozásához, hogy kijátsszák a rendszert. És megesik, hogy nagy mennyiségű tömeges e-mail vagy SMS megalkotásakor a ChatGP nem fogalmaz tökéletesen. 

Ilyenkor az ember joggal gondolhat arra, hogy egy törvényes vállalattól, szervezettől küldött üzenet valószínűleg nem tartalmaz annyi elgépelt, helytelenül írt szót, mint amit az üzenetében lát. Intő jel az online csalásra. 

Rendkívüli kérés egy új frissítés letöltésére

Vitathatatlan, hogy a szoftverfrissítések fontosak a biztonságos számítógéphasználat szempontjából. Arról viszont minden esetben érdemes meggyőződni, hogy vajon megfelelő forrásból töltjük le a számítógépes frissítéseket?

Csak olyan frissítést érdemes letölteni és futtatni a gépen, amely szerepel egy törvényes webhelyről vagy alkalmazási listáról származik. 

Gyakran a csalók úgy trükköznek, mintha a frissítés törvényes szállítótól vagy szolgáltatótól származna. Ezért nehéz eldönteni, mennyire hiteles a sürgető erejű frissítési kérelem. 

Felugró figyelmeztetés egy hívható telefonszámmal

És figyelmeztetéssel: azonnal meg kell tisztítani a számítógépét a rosszindulatú programoktól!

Angolul pop-upnak nevezik ezeket a felugró ablak-figyelmeztetéseket, azonban a csalók is az egyik kedvenc trükkjükké tették ezt a megoldást. A hamis előugró ablakok általában akkor bukkannak fel a monitoron, miután felkerestünk egy rosszindulatú vírusokkal teli weboldalt, és a csalók megkínáltak minket ezzel az opcióval.

Az üzenet ilyenkor vészjóslóan azzal ijesztgeti az embert, hogy a gépet rosszindulatú programok fertőzték meg, és emiatt azonnal fel kell hívnia egy ügyfélszolgálati számot a gép helyreállításához. A telefon pedig a csalóknál csörög. Vagy olyan linket kínál kattintásra, ami megfertőzi a számítógépet. 

Álprofilok a társkeresőn

Rengeteg netes csaló épít a szerelmet kereső egyedülállókra.

 A kiberbűnöző létrehoz egy kamu profilt, hogy átverje az embereket. A csalók jó kapcsolatot alakít ki az áldozataival, aztán áttereli a beszélgetést más csatornákra-ahol titkosítottak a végpontok közötti üzenetek. 

Itt szerelmet vall a kiszemelt áldozatának, majd rövid időn belül pénzt akar kicsalni belőle, például orvosi számlákra vagy repülőjegyekre, vonatjegyekre, hogy meglátogassa a szerelmét. Megkapja az átutalt pénzt, és persze nem történik semmi, mert ez is a netes csalások egyik fajtája. 

Az ajánlat, ami túl jó ahhoz, hogy igaz legyen 

A csalók nagyban építenek a netezők hiszékenységére. Például elhitetik az áldozatukkal, hogy egy nyerő terméknek rettentően lement az ára, és egy kattintással megszerezhető a kedvezményes ár. Szintén gyakori „beeetetés”, hogy magas összeget ajánlanak fel, ha az illető kattint, és részt vesz valamilyen felmérésben. Vagy visszautasíthatatlanul jó befektetési lehetőséget kínálnak a kriptovalutapiacon, kockázat nélkül. 

Szóval igenis érdemes elgondolkozni a kérdőjeleken, ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy higgyünk neki.  


 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában