Átadó

2024.05.29. 08:00

Stációkat avattak Hidvégardón

A legészakibb településen egyedinek számító rendezvény volt a térségben.

Kubik Ákos

Fotó: Kubik Ákos

Május 25-én ünnepélyes keretek között adták át Mazur József szikszói fafaragó munkáját Hidvégardón. Hat hónap alatt készült el a tizenöt darabból álló alkotás, amit a Szent Imre téren állítottak fel.
Az eseményen részt vett Riz Gábor országgyűlési képviselő és miniszteri biztos, Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke Fekete-Mácsai Anetta, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója. A rendezvény Tirpákné Kovács Orsolya beszédével vette kezdetét, majd Tirpák László polgármester tartott köszöntőt.
 

„Kedves testvéreim, hosszú éveken át tartó tervezés és szervezés után, végre átadhatjuk a Hidvégardói kálváriát! Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen kis közösségben élhetek, mint Hidvégardó és ilyen nagy dolgokat tudunk megvalósítani. Amikor megállunk a településünk történelmi főterén, büszkének érezhetjük magunkat, hogy újra megújítók lehetünk a térségben!”- mondta Tirpák László polgármester.

Óvnunk kell az örökségünk

A meghívott vendégek közül Fekete-Mácsai Anetta nem tudott rész venni, viszont levélben köszöntötte a résztvevőket, amit Tirpákné Kovács Orsolya olvasott fel. A rendezvényen közreműködtek a szendrői Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai, illetve a Szendrő Brass Rézfúvós Együttes szolgáltatta az élő zenés műsort.

A polgármester beszéde után Riz Gábor mondott köszöntőt. 
 

„Nem sokan vagyunk, de nagyok vagyunk. Bárhová megyünk a világban, mindenhol találkozunk magyarokkal, halljuk a hírünket, föltudunk tekinteni eleinkre, akik alkottak nagy dolgokat. Az út végén ott a remény, össze kell tartanunk. Gondoznunk, óvnunk kell az örökségünk.” – mondta Riz Gábor a köszöntőjében


Az országgyűlési képviselőt követően Szabó Gergely szólalt fel, köszöntötte a vendégeket, meghívottakat és az egész település lakóit. Pozitívan szólt a kezdeményezésről.
 

„Először is köszönöm önöknek a meghívást, hisz nagy tisztelet az, hogy itt lehetek, mert ez egy fontos alkalom és milyen nagyszerű az önök életébe. Jó érzés, ezt látni és hallani. Fontos az otthon, nem a bejelentett lakcímünk, vagy a lakhelyünk, hanem ahol otthon érezzük önmagunk. Azonosulni tudunk önmagunkkal és ha kell, az életünket is adjuk érte.” – mondta.

A rendezvény végén, megszólalt maga a művész Mazur József. A meghatódottság hangján szólt az ott élőknek, hallgatóknak. 
 

„Nagyon szépen köszönöm Tirpák László kitartását, és minden részvevőnek, aki segített ennek ennek az alkotásnak az elkészülésében. Egyben az úrnak is köszönöm, hogy erőben, egészségben megáldott engem, hogy eltudjam készíteni a stációkat. Köszönöm a lehetőséget!” 


A stációkat Barabás Péter református lelkipásztor és Tóth István plébániai kormányzó áldotta meg és közös imádsággal tisztelegtek a keresztény vallás előtt. 
Az átadás végén a polgármester és a művész felfedte a stációkat, amely a rendezvény végét is jelentette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában