Kedvencünk

2024.05.14. 08:30

Hogyan szállítsunk helyesen kutyát az autóban?

Az egyik legbiztonságosabb, de legtöbb kompromisszummal járó megoldás a szállítóbox.

A kutyát is rögzíteni kell a gépkocsiban, ha utazunk

Forrás: Shutterstock

Fotó: antoniodiaz

Egyre elterjedtebb, hogy a házi kedvencek is csatlakoznak autós utazásokhoz, nyaralásokhoz. Ehhez viszont nem mindegy, hogy kedvencünk hogyan utazik az autóban, valamint milyen eszközzel tartjuk egy helyben, biztonságban – írja a totalcar.hu.

Biztonságosan

Az én kutyám gyűjtése szerint az, hogy kutyák utazásához gyártották az adott eszközt, még nem garantálja, hogy megfelelő biztonságot is nyújt. Erre kiváló példa a legtöbb kutya biztonsági öv. Ugyanis az ilyennel leginkább csak azt előzzük meg, hogy a kutya nem tud szabadon járkálni az autóban, viszont egy baleset során nem nyújt biztonságot. 

Az autós utazáshoz fejlesztett hámok már más kategória. Az autós hámok a hagyományossal ellentétben jól párnázottak, nagy felületet takaró eszközök, amiket közvetlenül a biztonsági övhöz lehet rögzíteni. Ezek a kis és közepes méretű kutyáknál kifejezetten biztonságosak. Az egyik legbiztonságosabb, de legtöbb kompromisszummal járó megoldás a szállítóbox. Viszont itt sem mindegy, hogy milyen szállítóboxot veszünk kedvencünknek. Próbáljunk olyat választani, ami jól szellőzik és erős anyagból készül, továbbá nem törékeny. Vegyük figyelembe kedvencünk méretét is. Akkorának kell lennie a szállítóboxnak, hogy kutyánk fel tudjon benne állni, kényelmesen megfordulni és lefeküdni, de ennél nem sokkal nagyobbnak. A kutyatartók 57 százaléka szállítja kedvencét autóval. Közülük mindössze csak 21 százalék utazik biztonságosan, tehát bekötve, rögzítve, vagy speciális boxban. A leggyakrabban egy másik utas fogja az ebet (37 százalék), vagy az hátul utazik az ülésen egyedül, biztosíték nélkül (27 százalék). Érdekesség, hogy Magyarországon a KRESZ-ben nincs szabály külön a kutyákra vonatkozóan; a kutya és más kisállat is rakománynak minősül az autóban való szállításnál. Eszerint „A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.” Vagyis, ha egy kutya nincs kikötve, kutyaszállítóban elhelyezve, akkor az szabályellenes. A rendőrség egyébként pár évvel ezelőtt készített egy videót, amiben bemutatja, hogyan kell házi kedvencünket helyesen szállítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában