Megelőzés

2024.06.27. 14:02

Egyre több a mezőgazdasági tűz

Az elmúlt hetekben több fotó, videó is készült égő búzatáblákról, ennek okát kerestük.

Ujlaki Attila

Ilyenkor könnyen kigyullad a tarló

Forrás: Katasztrófavédelem

Egyre gyakrabban árasztják el olyan fotók, videók a közösségi média oldalakat, amelyeken az látható, hogy aratás közben vagy után kigyullad a mező. Tekintettel a meteorológusok előrejelzésére, miszerint a következő időszakban tartósabb kánikula lesz, és mivel már eleve szárazság van, a két tényező nagyban hozzájárul ahhoz, hogy akár egy szikra okozta tűz is gyorsan elterjedhessen. 

A cigicsikkek okozzák javarészt 

Portálunk munkatársa megkereste a tarlótüzekkel kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Rinyu Zsuzsanna szóvivő elmondta, hogy a tűzesetek számából látszik, hogy idén hamarabb kezdődött az aratási szezon, mint az előző években. 

Igyekszünk arra felhívni a gazdák figyelmét, úgy kezdjék meg az aratást, hogy az út és vasúti pályák mellett arassanak először, mert ezeket a tüzeket az autókból, vonatokból kidobott cigarettacsikkek okozzák javarészt 

– hangsúlyozták. 

Arra is rámutatott: a mezőgazdasági gépek is okozhatnak tüzeket, főleg akkor, ha elhanyagolt műszaki állapotban vannak. „Az elmúlt években csökkent az ilyen esetek száma” – mutatott rá. Arra is kitért, hogy szigorú szabályok között zajlanak az aratások, például elengedhetetlen eszköz egy aratógépen a tűzoltókészülék, hogy az esetleges károkat megelőzzék. 

Forrás: Katasztrófavédelem

„A termőföldeken keletkezett tüzek leggyakrabban betakarítás közbeni dohányzás, a mezőgazdasági gép meghibásodása (túlmelegedés, improvizált javítások, a hűtőrendszer meghibásodása stb.), a kipufogó túlmelegedése, az olaj vagy egyéb anyagok szivárgása, elektromos hiba, kipattanó szikra miatt keletkeznek” – mutatott rá.

Megelőzhető

A szakemberek azt javasolják, hogy a jelentős anyagi károk és az emberek életének és egészségének védelme érdekében az utak, vasutak közelében lévő földterületeket, erdőségeket legalább 20 méter széles szántott területtel válasszák el az utaktól és vasutaktól. A kalászos gabonatáblákon helyezzenek ki figyelmeztető táblákat, a nagyobb földterületeket pedig parcellázzák fel, hogy tűz esetén megakadályozzák a lángok átterjedését egyik parcelláról a másikra. 

Aratáskor széliránnyal ellentétes irányban haladjanak, az aratást követő egy-két napban pedig gyűjtsék össze a visszamaradt szárat. A járművek, mezőgazdasági járművek és gépek legalább 100 méter távolságban parkolhatóak le a még le nem aratott gabonatábláktól, a mezőgazdasági gépeken és a gabonatáblák közelében aratás vagy más műveletek végzése közben tilos a dohányzás. 

Azt is aláhúzták, hogy a tarlóégetés szigorúan tilos!

A tárolásra is figyelni kell

Fontos, hogy a gazdák a takarmányt és más növényeket a lehető legtávolabb tárolják a lakóházaktól, melléképületektől, nyári konyháktól, raktáraktól, ezzel megakadályozva, hogy egy tűz esetén a lángok a házban is kárt tegyenek. 

Forrás: Katasztrófavédelem

A gabona, táp, vagy egyéb mezőgazdasági termény tárolására szolgáló helyek környékét meg kell tisztítani a száraz növényzettől, bokroktól és fáktól, hogy tűz esetén a tűzoltók hamar megkezdhessék az oltást, és a növények ne akadályozzák a vízsugár útját. Fontos tudni, hogy 45-55 Celsius-fokos hőmérsékleti viszonyok esetén a széna, a lucerna és a lóhere fokozott veszélyt jelent, mert öngyulladásra hajlamos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában