Interjú: Varga Andrea Klára miskolci polgármesterjelölttel

2024.06.07. 07:00

Erőszakos és méltatlan politikát folytat a Demokratikus Koalíció

Varga Andrea Klárával, a Függetlenek SZIVE polgármesterjelöltjével az elmúlt évek munkájáról, a választási kampányról és az őt ért durva támadásokról is beszélgetünk.

Boon.hu

Varga Andrea Klára: "Tenni akarok Miskolcért, a miskolciakért. Ez már 2019-ben is motivált, nyilvánvalóan ez nem változik..."

Fotó: Vajda János

Kritikával illeti és alkalmasságát firtatja Barkai László polgármesterjelöltnek – akit a DK, az MSZP, az LMP és a PM támogat – Varga Andrea Klára, a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület polgármesterjelöltje, jelenlegi alpolgármester. Kiemelte: dr. Barkainak más feladata volt eddig, és nincs olyan tapasztalata, amiből tudhatná, hogyan kell egy város és egy önkormányzat irányítását vagy működtetését végezni. 

varga_andrea_klara034
Varga Andrea Klára: "Méltatlan, hogy valaki kiáll és megpróbál választókat arról meggyőzni, ő az alkalmas, miközben a viselkedése mutatja, hogyan vezetné egy olyan ember a várost, aki hozzájárul ahhoz, hogy ilyen módon állítsanak emberekről dolgokat..."
Fotó: Vajda János

Varga Andrea Klára szerint méltatlan, hogy valaki kiáll és megpróbál választókat arról meggyőzni, ő az alkalmas, miközben a viselkedése mutatja, hogyan vezetné egy olyan ember a várost, aki hozzájárul ahhoz, hogy ilyen módon állítsanak emberekről dolgokat, hiszen az ő csapata csinálja ezt. A politikus szerint a DK-nak 2019-ben nem volt ennyire erőszakos a politikája. Ez valószínűleg abból adódott, hogy más személyek voltak jelen akkor a pártban, és mások vannak most. Az alpolgármester beszél az elmúlt négy és fél év kihívásairól is, illetve kifejti, hogy szerinte mit kell majd tennie a következő városvezetőnek első lépései között, hogy Miskolc ne torpanjon meg, a folyamatokat tovább vigye, a megyeszékhely gyarapodjon!

Mi motiválta, hogy elinduljon a polgármester-választáson? 

Négy és fél éve vagyok alpolgármester és ez az időszak nem csak abból állt, hogy reggel bejön az ember a hivatalba, itt tesz-vesz és aztán hazamegy, hanem nagyon komoly folyamatok elindítását jelentette. Többek között szakmai munkákat, amiket szakemberekkel szövetségben, együttműködve, közösen végzünk. 

Én felügyelem, irányítom a feladatokat, ami számomra felelősséget jelent. 

Amikor elindítok egy olyan hosszútávú stratégiai feladatot, mint például a klímasemleges misszióban való részvétel, akkor ott nekem felelősségem is van abban, hogy a vállalásokat teljesítsük. A munkatársaimmal szembeni felelősségérzet volt az egyik legfontosabb, ami miatt úgy gondoltam, hogy vállalom a polgármesterjelölti feladatot. A másik, ami még ennél is fontosabb, hogy 

tenni akarok Miskolcért, a miskolciakért. Ez már 2019-ben is motivált, nyilvánvalóan ez nem változik. 

Amikor szakszervezeti vezetőként először álltam ötvenezer ember előtt egy színpadon, akkor azt vállaltam, hogy olyan kérdésekben szólalok meg, amelyek foglalkoztatják az embereket és ügyeket próbálok képviselni. Amikor a várospolitikába elköteleződtem, akkor is ez indított, hogy a városnak azokat az érdekeit képviseljem, amelyekről azt látom és tudom, hogy szakmailag megalapozott módon végig lehet vinni. Nekem ez egy olyan alap hozzáállásom, ami nyilvánvalóan az összes működésemet befolyásolta. Amikor Veres Pál polgármester bejelentette, hogy nem indul újra, akkor érzékelhető volt egy hatalmas űr, és ezt be kellett tölteni. 

A folyamatosságot és a stabilitást emelte ki a programjában és emellett, hogy a Veres Pál féle program továbbvitelét szeretné folytatni. Elég sok kritikát kapott ez a városvezetés, és nem csak az ellenzéktől, hanem a helyi emberektől is: például gondoljunk csak a tömegközlekedésre. Miért tartja fontosnak a program folytatását? 

Három nagyon fontos üzenetet szerettünk volna átadni. A folyamatosság, a stabilitás, illetve a megújuló várospolitika fontosságát. Ha ezzel kezdem, akkor itt kell beszélnem arról az örökségről, amit polgármester úr mindig is mondott: 

várospolitikára és nem pedig pártpolitikára van szüksége egy helyi önkormányzatnak. De megújulásra van szükség, mert meggyőződésem, határozottabban kell a város érdekeit képviselni.

 A pártpolitika buktatta meg Veres Pált… 

varga_andrea_klara020
Varga Andrea Klára: " Soha nem volt még olyan politikai közeg, mint amilyen jelenleg van..."
Fotó: Vajda János

Lehet, úgy tűnik, hogy ebbe belebukott Veres Pál, de azt gondolom, hogy június 9-én látni fogjuk, valóban belebukott-e polgármester úr. Soha nem volt még olyan politikai közeg, mint amilyen jelenleg van. Soha nem volt ennyire széttagolt ellenzék és soha nem gyengült még meg ennyire az elmúlt tizennégy év alatt a Fidesz-KDNP. 

Végtelenül nagy politikai kiábrándultságot látok az emberekben, ami nem a közéletből és a közéleti kérdésekből, hanem a pártpolitikából való kiábrándultság. 

Ez egy másik út, amire vágynak az emberek, és valószínűleg ez az a kérdés, amiben Veres Pálnak igaza van: várospolitikára van szükség és nem pártpolitikára. 

A jelenlegi városvezető Velünk a Város frakció része a Demokratikus Koalíció (DK), mennyire tartja legitimnek
az ő kritikáikat, illetve miért nem beszélték meg ezeket a kérdéseket „falakon belül”? 

Több kísérlet is volt mindenféle egyeztetésekre. Az egy ténykérdés, hogy DK képviselői nem írták alá a frakciószabályzatot, közben pedig jelen voltak a frakció működésében és életében, tehát információkhoz jutottak, de ők bármikor dönthettek másképp. Ez egy nagyon nehéz helyzet volt. Hosszú viták voltak erről, nem szeretnék részletesebben beszélni róla a nyilvánosság előtt. 

Az is egy érdekes történet, hogy akik ma DK-sok, azok 2019-ben még nem voltak azok. 

Egy biztos, voltak olyan személyi ambíciók, amik fontosak voltak a jelenlegi DK-s politikusoknak és számos olyan kérdés van, amiről nem sikerült megállapodni. 

Azt nyilatkozta, hogy 2019-ben más volt a DK azt, hogy érti? 

Így értem, hogy még a személyek is mások voltak. 

A mentalitásuk is? 

Igen. Nem volt ennyire erőszakos a politikájuk. Ez valószínűleg abból adódott, hogy más személyek voltak jelen akkor a DK-ban, és mások vannak most. 

Nem érzi úgy, hogy egyes politikai szereplők akár most, vagy régebben is Veres Pál polgármesterrel akarják elvitetni a „balhét”, a negatív dolgokat? 

Ebben az ötéves ciklusban nagyon sok olyan eredményünk volt, amiről nem szoktak beszélni a polgármester vagy a mi politikai ellenfeleink. 

Amikor arról beszélnek, hogy milyen eredménytelen volt ez a városvezetés, akkor el szoktuk felejteni azt a három évet, amiből két év Covid volt, egy év pedig egy nagyon erős energiaválság, ahol gyakorlatilag a város működőképességének a fenntartásáért kellett küzdeni. Ebből egy jelentős időszakot mi polgármester úrral ketten vittünk végig. Emlékszem azokra a reggelekre, amikor megérkezve a városházára gyomorgörccsel nyitottuk ki a számítógépet, hogy vajon történt-e valami olyan esemény éjszaka, ami miatt aggódni kell, hiszen idősotthonokat tartunk fenn. Rendkívül sok olyan esemény volt, amit kezelni kellett a városvezetésnek. 

Leültek egyeztetni a frakcióval? 

Nem, abban az időszakban nem volt alkalmunk személyes megbeszélésekre a járványügyi korlátozások miatt, ezért online kommunikáltunk, amiről tudjuk, hogy nem egészen olyan, mint amilyennek lennie kell. A kormánytól feladatot kaptunk, de forrást nem biztosítottak hozzá – azt ki kellett gazdálkodni. Jött még egy energiaválság, amikor olyan mértékű energiaár-emelkedések voltak, hogy kigazdálkodhatatlannak látszott a dolog. Ennek ellenére dolgoztunk tovább és küzdöttünk, valamint a város működőképességét fenntartottuk. Igen, 

a közösségi közlekedés az nem a 15 évvel ezelőtti színvonalon áll, ez egyértelmű. Azok a problémák, amelyek jelenleg a közlekedésben vannak, nagyon összetettek. 

Lényegesen kevesebb a közösségi közlekedés bevétele, a kormány elvonta az erre szánt támogatást, az energiaárak pedig az egekbe ugrottak. 

A héten tartott sajtótájékoztatón mondta az egyik ellenfeléről - a DK, MSZP, LMP és PM által támogatott - Barkai Lászlóról, hogy nem rendelkezik a város működtetésére vonatkozó tapasztalatokkal, mire gondolt pontosan? 

Nem szeretném minősíteni egyik polgármesterjelöltet sem, de 

Barkai Lászlónak más feladata volt eddig, és nincs olyan tapasztalata, amiből tudhatná, hogyan kell egy város és egy önkormányzat irányítását vagy működtetését végezni. 

A választási etikai kódexet szinte minden polgármesterjelölt aláírta. Hogy látja, a Barkai László mögött álló baloldali pártok ennek a kódexnek a szabályait betartják? 

Sajnos nem. Ez a mai magyar társadalom állapotát hűen tükrözi, ami végtelenül sajnálatos, mert ezzel nem a másikat alázza, hanem egyszerűen méltatlan helyzetet teremt a választók számára. Amikor a választópolgár nem vitákat hallgat, nem a feladatokról beszélgetnek vele, és nem az elképzeléseket vitatják meg, hanem sárdobálás van és különböző, légből kapott ötletekből próbálnak történeteket kreálni, amelyeknek a valósághoz némi köze sincs. 

Például a DK 8 pontos, önt támadó kérdéssora? 

Például. Nem akarom másképp minősíteni, minthogy gyalázatos dolog, méltatlan a demokráciához és a választópolgárok megnyerésének az igényéhez. Az is 

méltatlan, hogy valaki kiáll és megpróbál választókat arról meggyőzni, ő az alkalmas, miközben a viselkedése mutatja, hogyan vezetné egy olyan ember a várost, aki hozzájárul ahhoz, hogy ilyen módon állítsanak emberekről dolgokat, hiszen az ő csapata csinálja ezt. 

Ezek méltatlan kampányeszközök. 

Én nagyon távol tartom magam az ilyen lépésektől, eszközöktől, ezért is választottam azt a megoldást, hogy a Függetlenek SZIVE honlapján minden vádra leírtuk a tényeken alapuló válaszokat. 

Mennyire tartja etikusnak, ha egy polgármesterjelölt másik jelölt visszalépését kéri, sőt követeli? 

A demokráciában szabad a pálya és mindenki, aki úgy érzi, hogy van motivációja és szeretne valamit elérni, az megméretteti magát egy választáson. 

Felszólítani valakit arra, hogy lépjen vissza, nem demokratikus eljárás. 

Azt gondolom, ha konkrét vádak vannak valakivel szemben, tényekkel alátámasztva, akkor lehet joga arra, hogy azt mondja: méltatlannak tartja bármilyen posztra vagy pozícióra, de megalapozatlan vádaskodások alapján olyan helyzetet teremteni, hogy őt egy ilyen kényszerpályára állítsuk, az nem etikus. 

varga_andrea_klara026
Varga Andrea Klára: "Több ezer óra önismerettel, szociológusként, pszichodráma vezetőként, mentálhigiénés szakemberként és coachként is fel vagyok vértezve önismeretileg arra, hogy tudom, mit bírok el lelkileg és mit nem..."
Fotó: Vajda János

Sok nemtelen támadás éri? 

Azért is érdekes ez a történet, mert öt héttel ezelőtt megtudtam, hogyan fog működni a kampány. Itt a városháza épületénél az egyik önkormányzati képviselő elmondta a munkatársaknak, hogy megkapták rám a „kilövési engedélyt” és mentálisan fognak tönkre tenni. De több ezer óra önismerettel, szociológusként, pszichodráma vezetőként, mentálhigiénés szakemberként és coachként is fel vagyok vértezve önismeretileg arra, hogy tudom, mit bírok el lelkileg és mit nem. Ezt a fajta kampánytechnikát, a nemtelen támadásokat, amit a DK és szövetségesei képviselnek azonban nem tudom mire vélni. 

Mit gondol a következő polgármesternek milyen első lépéseket kell tennie a város működésének fenntartása, illetve a továbblépés érdekében? 

Nagyon fontos feladat az, hogy hatékonyabbá kell tenni az önkormányzat működését. 

A hatékonyság két részből tevődik össze: abból, hogy költségvetési szempontból a legolcsóbb, leggazdaságosabb módon működjön az önkormányzat, másrészt pedig ehhez hozzá lehessen rendelni egy olyan struktúrát, ami ezt a hatékonyságot javítja. 

Tehát arra gondolok, hogy ezt egy nagyon alapos átvilágítás és átgondolás mentén kell végignézni, és észre kell venni, hogy hol lehet olyan beavatkozásokat tenni, amik a hatékonyság javítását szolgálják. Nagyon fontos feladata lesz az elkövetkezendő időkre a polgármesternek, hogy tekintse át, milyen folyamatok indultak el. Ennek 

a városnak az a legfontosabb, hogy ne torpanjon meg állandóan, és az elindított folyamatokat végig vigyék. 

Nem tehetjük meg azt, hogy mindig leállunk és a nulladik pontból indulunk tovább. 

Hogyan látja, milyen kitörési pontjai vannak Miskolcnak, hogy a nyertes városok közé kerüljön? 

Miskolcnak nagyon fontos kitörési pontja az, hogy egy olyan diverzifikált gazdaságpolitikát tudjon megvalósítani, amely arra épít, hogy nem egyoldalúan, egy-egy ágazatot erősít, hanem több lábon álló gazdaságpolitikát valósít meg. Olyan értékteremtő beruházásokra van szükség, ahol a kutatásfejlesztés az egyes cégeken belül nagyon erős lábakon áll, valamint ahol az önkormányzat felvállalja a koordinációs szerepet. Ha ide érkezik egy kutatással is foglalkozó cég, akkor a helyhatóságnak az a feladata, hogy megteremtse azokat az értékeket, amelyektől ez a cég tartósan itt akar maradni. Olyan fenntartható célokra van szükség, amelyek az elkövetkező években a klímaalkalmazkodást segítik, ebben Miskolc nagy előnyben van, így egy hosszútávon élhető város lesz. 

A jelenlegi városvezető nem tudott egységet teremteni. Utódjának milyen eszközei vagy lehetőségei lesznek, hogy megteremtse ezt? 

Sokkal összetettebb lesz a következő közgyűlés és nagy valószínűséggel nem lesz senkinek többsége. 

Egy ilyen helyzet a demokrácia szempontjából nagyon jó lehetőség, hiszen egyeztetési kényszer lesz, bárki legyen a polgármester. Sokkal hosszabb döntéselőkészítő folyamatokra lesz szükség, a polgármesternek határozottan kell képviselnie a véleményét és a képviselőkkel partnerségben kell gondolkozzon együtt a város ügyei mentén. A demokrácia szempontjából nagyon értékes tapasztalatra és tudásra tehet szert a város és a városvezetés, hogy szeretett Miskolcunk gyarapodjon! 

Csákó Attila, Ujlaki Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában