Választás 2024

2024.06.09. 20:41

Még nem szavazhatnak, pedig van véleményük

Bár van öt olyan európai uniós tagállam, ahol 18 éven aluli állampolgároknak is szavazati joguk van, Magyarországon betöltött 18. életév szükséges ahhoz, hogy döntési joguk legyen a fiataloknak.

Boon.hu

Fotó: MW

Néhány 18 év alatti már a júniusi európai parlamenti választáson élhet választási jogával, de nem hazánkban. A választási jogosultság korhatárát ugyanis Ausztriában, Németországban, Máltán és Belgiumban 16, Görögországban pedig 17 évben határozták meg.

Van aki két nap miatt maradt le 

Június 11-én tölti be a 18. életévét Csombók Bálint, aki nagyon sajnálja, hogy két napon múlt a voksolási lehetősége: 

Nagyon rossz érzés, ha lehetőségem lett volna, biztosan szavaztam volna, hiszen van véleményem

– mondta el a boon.hu számára.

Fodor András
Fotó: Olvasónktól

Fodor András  a gimnáziumban is részt vesz a diákönkormányzat munkájában, valamint a helyi és országos közügyeket is figyelemmel kíséri:

Nagyon rossz érzéssel tölt el, hogy néhány hónappal később töltöm a 18. évemet, ugyanis fontosnak tartam az ország, a város sorsát. A közügyekben igyekszem részt venni, ismerem a miskolci polgármesterjelöltek programját, a választókerület képviselőjelöltjeinek is utánanéztem, annak ellenére, hogy idén még nem befolyásolhatom a választás alakulását

 – mondta el szomorúan, hogy miért sajnálja azt, hogy nincs szavazati joga 17 évesen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában