boon.hu video

2024.07.18. 12:04

Bor és sajt randevúzott az Avasi Álomban (fotókkal, videóval)

Az édes tarcali borok és a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságának különleges sajtjai adták a ház ajánlatát a Kezdet Borbár és Alkotóházban.

Édes Richárd

Fontos a borok és a sajtok harmonikus párosítása F

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az élőzenét két együttes, Cheesy O és a The Acoustic Affair szolgáltatta az avasi pincesoron lévő rendezvényen. 

A Szimbiózis Alapítvány marketingesétől jött a rendezvény ötlete

Pap Emília a Szimbiózis Alapítvány PR- és marketing munkatársa épp az Észak-Magyarországban látta meg Nagy Bálint hirdetését, miszerint kibérelt egy borházat az Avason, és ott lehetőséget kínál bárkinek, aki kulturális esemény szervezésében gondolkozik. Ahol egyszerre lehet borozgatni, beszélgetni és közösséget építeni. Pap Emília felhívta Nagy Bálintot, aztán megnézte a pincét. „Két nappal később fogalmazódott meg a fejemben, hogy ez az esemény vegyítse a gasztronómiát és a zenét. Így született egy fotókiállításos, élőzenés sajt- és borkóstoló a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságának kézműves sajtjaival. Nagy Bálint hozta a rendezvény borait, a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága a sajtokat, én pedig meghívtam a zenésztársaimat.”

Kell egy kis innováció az Avason”

A rendezvény házigazdája Nagy Bálint volt. A csütörtök esti rendezvénynek a Kezdet Borbár és Alkotóház adott otthont.

Az Avasi Álom civil közösség nevében jött létre a mai bor- és sajtkóstoló. Az Avasi Álom közösség kettős funkcióval bír: egyrészt van egy mély kötődésünk a történelmi Avashoz, a borok világához. Szeretnénk megszólítani a fiatalokat, hogy újra minél pezsgőbb élet legyen az Avason. Ezt célozza meg a Kezdet Borbár és Alkotóház. Másrészt közéleti civil tevékenységet is végzünk, hiszen alapvetően egy városszépítő, lokálpatrióta szemléletű társaság vagyunk. 

Nagy Bálint célja az volt, hogy legyenek innovatívak, és új élményeket hozzanak létre a város hegyén. A rendezvény házigazdája nem borász, így a barátai hozzák a Bükki és Tokaj-hegyaljai borrégiókból a finom borokat. 

Alapból szeretem a borokat és a sajtokat. Ilyen formában ez az első rendezvényünk, ahol a bort és a sajtot egy asztalra helyezzük, és ízeket társíthatnak egymáshoz a vendégek 

- tárta fel a rendezvény újszerűségét Nagy Bálint. 

A pincében főként fehérborokat kóstoltak, mert Miskolc vonzáskörzetében leginkább ezeket készítik. 

A különleges sajtok és az édes tarcali borok párosítása volt a ház ajánlata

Keresztes Ákos, a Tokaj-hegyaljai borvidéken lévő tarcali Mirtusz pince vezetője. A pincében a borkóstolásra érkezők megízlelhették tarcali borait, amelyek a bükki borokkal együtt kerültek az asztalra a rendezvényen.  Mindig nagy kérdés, milyen borok illenek a sajtokhoz. 

A sajt és a bor kapcsolata Magyarországon csak az utóbbi időben lett egy jól párosítható, magától értetődő. A 2000-es évek elejéig, közepéig a nagyüzemi sajttermelés volt meghatározó hazánkban. Tudtuk, hogy francia földön vannak ízletes sajtok, akkoriban viszont a trappistát és a tihanyi camembert-t ismerték legjobban az emberek.

Keresztes Ákos szerint nagyjából 15 éve lett mérhető száma a kézműves, minőségi sajtkészítőknek Magyarországon, akik nem a „megszokott” sajtfajtákat készítették, hanem egyedi stílusú változatokat. Innentől lehetett igazán a borokhoz párosítani a sajtokat. A borász kiemelte: a keményebb sajtokat lehet a száraz borokhoz kapcsolni, a lágyabb, penészkultúrával érlelt sajtok pedig az édesebb borkülönlegességekhez illenek. 

Keresztes Ákos pincében bemutatott saját félédes borai egy klasszikus ízvilágot képviseltek, amelyek mind természetes szőlőből származó cukorral készültek és késői szüretelésűek. Ezek a borok az érleltebb sajtokhoz illenek. Keresztes Ákos nagyon szereti a sajtokat, különösen a kéksajtok és az édes szamorodni aromatikus együttélését, ez a kedvenc sajt-bor párosítása a műfajban.  A csütörtök esti legjobb párosítás a „ház ajánlata” volt: az édes tarcali borok mellé füstölt kecskesajtot, ordát és fűszeres sajtokat kínáltak a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságából.

További videós tartalmakért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában