Környezetvédelem

2024.07.15. 11:50

A határon átnyúló víz- és légszennyezésről tárgyaltak a Miskolci Egyetem szakemberei

Magyarország soros uniós elnöksége kapcsán került sor a környezetvédelmi miniszterek informális találkozójára Budapesten a Várkert Bazárban július 11-én és 12-én.

Ujlaki Attila

A Miskolci Egyetem a környezetvédelem ügyéért is sokat tesz

Fotó: ÉM

Az informális Környezetvédelmi Tanács második napján a határon átnyúló víz- és levegőszennyezésről, valamint a zöld beruházások finanszírozásáról tárgyaltak a jelenlévők. Fontos eredmény, hogy hazánk a Tanács elnökeként kezdeményezte az országhatárokon átterjedő, nagy távolságra jutó szennyező anyagok EU-szintű modellezését – olvasható a Miskolci Egyetem honlapján. Az is írják, hogy ezzel kapcsolatban két „keynote” előadás hangzott el a határon átnyúló víz és levegő szennyeződésekkel kapcsolatban. A vízkészletekkel kapcsolatos előadást prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettes tartotta meg az intézmény részéről, ennek címe „Transboundary impacts ont he Hungarian water resources” volt. A levegős előadást pedig Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem nemrég leköszönt rektora tartotta.

A japán szakemberek körbejárták a Miskolci Egyetemet

 

Szakmai eszmecserét folytatott a Miskolci Egyetem a japán Nippon Steel vállalat látogatásán

Az acéltermékek gyártásával foglalkozó japán Nippon Steel vállalat négyfős delegációja látogatott el a Miskolci Egyetemre. A cég a közelmúltban olyan rozsdamentes acélt fejlesztett ki, amely nagy nyomáson is ellenáll a hidrogén káros hatásának. Ezt a különleges, HYDREXEL márkanevű acélt számos hidrogéntöltő állomáson használják ezáltal segítve a hidrogén üzemanyagként történő alkalmazásának elterjedését. Az együttműködés keretében az acélgyártó vállalat ilyen típusú kísérleti acélokat fog biztosítani fizikai szimulációs és törésmechanikai vizsgálatok elvégzéséhez – írta a Miskolci Egyetem. Arról is írtak: az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet kollégái 2022-ben a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) Tokióban megrendezett éves közgyűlésén és konferenciáján vették fel a szakmai kapcsolatot a vállalat képviselőivel. A találkozó során dr. Lukács Zsolt intézetigazgató bemutatta az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet kutatás-fejlesztési tevékenységét. Ezt követően az esemény résztvevői a Nippon Steel vállalatról, valamint a HYDREXEL acél anyagszerkezeti sajátosságairól hallhattak előadást az acélcső termékek menedzsere Yuhei Suzuki és dr. Takahiro Osuki kutatási osztályvezető részéről. A japán delegáció további tagjai Masaki Ueyama szenior menedzser és Hayato Tachibana hegesztési kutatómérnök voltak – tették hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában