Kérdés

2024.07.31. 20:00

Van-e elegendő ivóvize Miskolcnak?

Az országban van olyan régió, ahol ivóvízkorlátozásra volt szükség korábban a megugró fogyasztás miatt.

Ujlaki Attila

Miskolcin egyelőre nincs szó arról, hogy ivóvízkorlátozást vezetnének be

Forrás: Shutterstock

Fotó: A kép illusztráció

Miskolc ivóvízszolgáltatási területén nincs vízhiány, vízkorlátozás elrendelése nem vált szükségessé -  válaszolta a Miskolci Vízmű Kft a boon.hu-nak. Portálunk azután volt kíváncsi arra, hogy mi a helyzet Miskolcon, miután több hírportál is arról írt a napokban, hogy a kánikulai forróság miatt olyan nagy mértékben megugrott az ivóvízfogyasztás, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű figyelmeztetést adott ki: akár korlátozásra is lehet több városban és kisebb településen.

A,Glass,Of,Clean,Mineral,Water,In,Woman's,Hands.,Concept
Vigyázzunk az ivóvízre
Fotó: Shutterstock

Van, ahol korlátozták 

Mivel az előrejelzések szerint számottevő csapadékra nem lehet számítani, és a hőség mérséklődése sem várható, a megugró fogyasztás akár komoly ellátási gondokat is okozhat Pest vármegyében. Az aszályos időszakokban a hőmérséklet emelkedésével ugrásszerűen megnövekvő vízfogyasztás azonban komoly kihívások elé állíthatja az ellátórendszert. Ez egy esetleges műszaki meghibásodással párosulva akár kritikus helyzet is okozhat, amelynek hatására nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Csak szükség esetén

A vízhiány és -korlátozás megelőzése érdekében a Duna Menti Regionális Vízmű azt kéri, hogy mindenki törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására, ne használjon ivóvizet például medencetöltésre vagy autómosásra. Minél kevesebbet locsoljon, és a járdák, utak pormentesítésére se használjanak ivóvizet. Amennyiben ugyanis tovább nő a fogyasztás, vízkorlátozást lesz kénytelen elrendelni a vállalat. Nem példa nélküli ilyen korlátozás elrendelése, tavaly is történt hasonló a hosszabb kánikulás időszakokban.

Miskolcon stabil az ellátás

A Pest vármegyeihez több víz fogy nálunk is. 

A nyári időszakban Miskolcon is nőtt a vízfogyasztás, de a megfelelő mennyiségű ivóvíz most is rendelkezésre áll

– hangsúlyozta a Mivíz Kft. Az elmúlt hetek magas hőmérsékletei és a növekvő vízfogyasztás ellenére a város víztározói és vízkészletei elegendőek a folyamatos és biztonságos vízellátás biztosításához. A hőségriasztások és a rendkívüli időjárási körülmények közepette a város számos ivókutat és ivóvízpontot üzemeltet, hogy az emberek könnyen hozzáférjenek a frissítő ivóvízhez. Ezeket a pontokat rendszeresen ellenőrzik és karbantartják, hogy a lakosság számára a legmagasabb minőséget biztosítsák. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában