Kánikula

2024.07.17. 17:32

Megmértük itt-ott a hőmérsékletet – fotókkal

A hőmérő nem hazudik, megnéztük Miskolc belvárosában a tomboló kánikula hőmérsékleti hatásait.

Ujlaki Attila

Ennyit mutatott a hőmérő Miskolc belvárosában

Fotó: Ujlaki Attila

A hőmérők nem hazudnak: az elmúlt napokban rekordot döntött a hőség Miskolc belvárosában is. A városlakók egyre nehezebben viselik a perzselő napot, miközben az utcákon és tereken mért hőmérsékletek ijesztő magasságokba szöknek. Szerdán a centrumban méréseket végeztünk egy thermométer segítségével, hogy pontos képet kapjunk a belvárosi hőmérsékletekről. Az aszfalt és betonfelületek, valamint a járművek által kibocsátott hő tovább súlyosbítják a helyzetet, néhol akár 40 Celsius-fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

Forróság mindenhol

A központi téren elhelyezett hőmérő délután három órakor 38,5 Celsius-fokot mutatott, ami messze meghaladja az ilyenkor megszokott átlaghőmérsékletet. 

A sétálóutcák mentén, ahol az árnyék alig enyhíti a forróságot, a padok felszíni hőmérséklete csaknem 50 Celsius-fokra ugrott. A legmelegebb a belváros aszfaltja volt: itt 50-55 Celsius-fokot mértünk a kánikulai délutánon. Az egyértelműen látszódott, hogy az árnyékvédett helyeken közel 10-15 fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet.

Hőszigetek alakulnak ki

A hőhullám oka egy stabil anticiklon, amely megakadályozza a hidegfrontok és az enyhülést hozó esőzések bejutását a térségbe. Az ilyen időjárási jelenségek különösen megterhelőek a nagyvárosi környezetben, ahol az aszfalt- és a betonfelületek jelentős mértékben hozzájárulnak a hőszigetek kialakulásához. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a hőség különösen veszélyes lehet az idősekre, a kisgyermekekre és a krónikus betegségekkel küzdőkre. Mindenkit arra kérnek, hogy fokozottan figyeljenek a megfelelő hidratálásra és kerüljék a közvetlen napsugárzást.

Megterhelő

A városlakók és turisták számára is egyre nehezebben elviselhető a perzselő hőség, amely nemcsak a közérzetet rontja, de komoly egészségügyi kockázatokat is rejt. A miskolci lakosok különböző módokon próbálják enyhíteni a forróságot. Sokan a nyilvános szökőkutak és a városi parkok árnyas részein keresnek menedéket. A boltokban megnövekedett kereslet mutatkozik a ventilátorok és a légkondicionálók iránt. Több olyan üzlet is van, ahol egyszerűen nem kapni semmilyen hőérzetjavító eszközt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában