Veszélyek

2024.07.17. 11:30

A magas vérnyomás extra kockázat a nagy forróságban

A rakoncátlan vérnyomás magasra emelkedhet a hőségben. Ezt több folyadékivással és a pontos vérnyomásméréssel, gondos odafigyeléssel tarthatjuk kordában.

Édes Richárd

Mindig ugyanolyan körülmények között kell mérni a vérnyomást

Fotó: Makovics Kornél

A vérnyomás nyári egyensúlyban tartásáról kérdeztük a miskolci dr. Tiba Sándort. 

Figyeljünk a vérnyomásmérés pontosságára

A vérnyomáscsökkentőt szedők hozzászoknak, hogy rendszeresen mérik a vérnyomásukat, és közülük sokan vérnyomásnaplót is vezetnek. Dr. Tiba Sándor kiemelte, fontos ebben a nagy melegben, hogy a vérnyomást mindig azonos körülmények között mérjük. Az a legjobb, ha az egész folyamatnak van egy jól bejáratott rutinja, és mindig ugyanabban a fotelban, ugyanazon a karon hajtjuk végre.

Ajánlott felébredés után fél órával megnézni az aktuális értékeket.

A legújabb megközelítés szerint a vérnyomást érdemes három alkalommal megmérni, öt perces időközönként. Majd egy középső értéket számolni a három számból. Ezt a szemléletet nemcsak a nagy kánikulában, hanem bármilyen évszakban érdemes követni

- beszélt a vérnyomásmérés precíz eljárásáról a miskolci doktor. 

Arra azonban dr. Tiba Sándor szerint mindenképp érdemes ügyelni, hogy a vérnyomást a pontos értékek miatt a felkaron mérjük, ne a csuklón. Rengetegen viselnek okosórát, ami a csuklón van, nem a felkaron. Ez azt jelenti, hogy az okosóra vérnyomásmérése csupán egy pillanatnyi vérnyomásértéket ad, ebből gyakorlatilag semmilyen következtetést nem szabad levonni. 

Eszméletvesztés és szívritmuszavar

Dr. Tiba Sándor szerint a magas vérnyomástól szenvedőknek azért veszélyes a nyári forróság, mert az egészségügyi problémájukban a szív is érintett. A hőségben hamarabb kifárad a test. A keringési rendszer miatt szívritmuszavar léphet fel, szélsőséges esetben pedig eszméletvesztés is. 

A magas vérnyomás okozta eszméletvesztés azért is nagy kockázat nyáron, mert sokan összekeverik a napszúrással. 

A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a tomboló melegben is az előírások szerinti mennyiségben kell szedni. A kiugróan magas hőmérséklet idején értágulat miatt a vérnyomás alacsonyabb is lehet a szokásosnál. Ha kevés folyadékot iszunk, akkor viszont a vérnyomás a kelleténél magasabb tartományba emelkedik.

Ilyenkor az ember keringési rendszere igyekszik alkalmazkodni. Ha nem iszunk, kevés a testben a vérmennyiség ahhoz, hogy a keringés biztosítsa az agy és a tüdő megfelelő vérellátását. Emiatt a szív a megszokottnál gyorsabban fog dolgozni, és magasabb lesz a vérnyomás

 - világított rá a vérnyomás és a szív összefüggéseire a doktor. 

Mennyit együnk és igyunk a nagy melegben?

A vérnyomás mérséklésében a víz is szerepet játszik a hőségben. Mert a folyadék, elsősorban a víz élénkíti a vérkeringést, így nincs akkora kockázata a hőségben a túlságosan magasra emelkedő vérnyomásnak.  A nyári melegben az átlagosnál jóval nagyobb mértékű az izzadás, a folyadékvesztés. Ezt a nap folyamán mindenképpen pótolni kell, viszont semmiképpen sem szabad egyszerre túl sokat inni. Az a jó, ha szakaszosan, beosztva iszunk folyadékot a hőségben. Nagyjából 3-4 liter közötti az ajánlott folyadékmennyiség ebben a kánikulában.  A szélsőségesen forró időben a szénsavas üdítőket kerülni kell, mert az puffadást okozhat a gyomorban. 

A vér ebben az esetben a hasba megy, és kevesebb jut belőle az agyba. Ugyanez történik a nagy hőségben akkor is, amikor mértéktelenül sokat eszünk és iszunk.

Dr. Tiba Sándor szerint nem szabad a hőségben terhelően sokat enni, mert az keringési rosszullétet okozhat, akár magas vérnyomást is. Ugyanez vonatkozik azokra, akik ebben a kánikulában a kelleténél több alkoholt isznak. Ilyenkor mindig a mértékletességet követve kell enni és inni, az egészség érdekében óvakodjunk a szélsőségektől. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában