Tudta?

2024.07.30. 08:00

Megsokszorozta lakosságszámát Háromhuta

A vendégéjszakák száma amúgy is minden évben meghaladja a tízezret.

Bódisz Attila

Háromhta ünnepi esti fényben

Fotó: BSZA

Egy napra megtöbbszörözte lakosságának lélekszámát Háromhuta. A már hagyományos, idén harmincadik alkalommal megrendezett Anna-napi falunap programjaira ugyanis a legóvatosabb becslések szerint is legalább ezerötszáz vendéget fogadott az alig száz lakosú település július utolsó hétvégéjén. 

Lelkes közönség tapsolt a produkcióknak
Fotó: BSZA

Verbovszki Károly polgármester lapunknak elmondta: ilyenkor igyekeznek mindig olyan programot összeállítani, amelyből minden korosztály választhat magának kedvére valót. Hozzátette: a Háromhutát alkotó három kistelepülésen, vagyis Óhután, Középhután és Újhután összesen több mint kétszáz hétvégi ház található. Az üdülőtulajdonosok a Háromhutáért Alapítványon keresztül támogatják a rendezvényt, ennek köszönhetően tudnak minden évben színvonalas programokat kínálni az érdeklődőknek és szép számmal érkeznek haza ilyenkor az elszármazottak is – közölte. 

Színvonalasak voltak a produkciók 
Fotó: BSZA

A szórakoztató műsorszámokat este tűzijáték, majd utcabál zárja. Így volt ez idén is. A polgármester azt is elmondta, hogy ilyenkor szokott számot adni arról, merre is halad fejlesztései tekintetében a település. Idén eddig egy négy kilométer hosszú tanösvényt hoztak létre négy esőbeállóval, padokkal, asztalokkal és egy hat méter magas kilátóval. Kényelmes sétával két-három óra alatt végig járható a kijelölt szakasz, miközben a látogató képet kap arról, milyen természeti értékekben is bővelkedik a környék – emelte ki Verbovszki Károly.

Pörög a turizmus 

A turizmus egyébként is csúcsra jár az erdőkkel és hegyekkel körbevett, festői elhelyezkedésű településen. A vendégéjszakák száma minden évben meghaladja a tízezret, az idegenforgalmi adó komoly bevételi forrás Háromhutának, számos beruházás és program finanszírozásának fontos eleme. A polgármester beszámolója szerint évekkel ezelőtt átadott erdei iskolájuk nagyon felkapott, ha nem gyereket fogad, akkor céges csapatépítők helyszíne, a szomszédságában megépült közösségi csűrnek köszönhetően pedig esküvőket is tudnak rendezni. Erre szintén növekvő igény van, még az ország más részeiből is érkeznek olyan párok Háromhutára, akik a faluban szeretnék összekötni az életüket – emelte ki a település vezetője. Hozzátette: a természeti szépségeken túl hatvan kilométeres körzetben több szép történelmi vár is található. Folyamatosan bővül a szolgáltatások köre is.  

Táncosok
Fotó: BSZA

Újranyitott boltok

A korábban bezárt boltokat újra nyitották. Az első ilyet 2016-ban adták át, ami élelmiszerboltként és kávézóként működik azóta is Középhután. Ezt követően Óhután nyílt meg az a turisztikai központ, ahol a kávézás mellett kerékpárokat is lehet bérelni és egy ásványkiállításban is gyönyörködhetnek az oda betérők – sorolta a polgármester. Jelenleg is folyik egy új üzlethelyiség kialakítása, ezúttal Újhután, ami egy helyi termékek boltja lesz, ahol olyan termékeket árusítanak majd, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, közfoglalkoztatás keretében készülnek – emelte ki Verbovszki Károly. Az épület mellé egy játszóteret is építenek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában