boon.hu video

2024.07.14. 11:30

Erre figyeljen, ha át akar kelni a Nemzeti Összetartozás Hídján - Képekkel, videókkal

Stílusosan a nemzeti összetartozás napján, június 4-én adták át a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen. Egy biztos, nem olcsó mulatság, hiszen egy hídjegy 5 ezer forintba kerül. Az átadása óta eltelt bő egy hónap alatt ezrek mentek már át rajta.

Szaniszló Bálint

Így ível át a két hegy között a függőhíd Sátoraljaőújhelyen

Fotó: SZB

Mint a boon.hu megírta, a június 4-ei ünnepélyes átadást követően június 5-én – egyszeri akcióként - a sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakcímkártyával rendelkezők ingyen látogathatták meg a létesítményt, június 6-a óta pedig bárki célba veheti a nem mindennapi látványosságot. 

Így néz ki a függőhíd Szár-hegyi állomása és környéke
Fotó: SZB

Így lehet a hídhoz jutni

Amennyiben valaki autóval érkezik a híd meglátogatására, akkor két lehetőség közül választhat. Ingyenesen elhelyezheti gépkocsiját a Vár-hegyi parkolóban, ahonnan már csak 300 méter emelkedős szakasz választja el a hídfőtől. Tény, hogy ennek a parkolónak a befogadóképessége meglehetősen korlátozott.

Másik lehetőség, hogy a Zempléni Kalandpark libegőjének alsó állomására érkezik (Sátoraljaújhely, Torzsás u. 25.) az autós, ott bővebb számú parkolóval rendelkeznek. Onnan aztán a Magas-hegyi libegővel a középső állomásig kell utazni, majd átszállni a Szár-hegyi libegőre. A Szár-hegyen aztán olyan 10 perc séta a hídfő.

Ötezer forint a belépő

A Vár-hegy parkolójában, a Vár látogatóközpontban van lehetőség jegyet venni a hídra, valamint mind a két hídfőnél lesz egy-egy jegyértékesítő automata. Ezeknél az automatáknál kizárólag bankkártyával lehet fizetni. A hídra való belépés ára 5 ezer forint. A sátoraljaújhelyi, illetve sárospataki lakosok számára 20 százalék kedvezményt biztosítsanak a jegyárakból, melyet majd a Vár látogatóközpont pénztárában tudnak érvényesíteni a lakcímkártya felmutatásával. 

Amennyiben a vendég a híd zónájába belép, lehetősége nyílik az átkelésre. Időkorlát nincs, viszont 300 főnél nem tartózkodhatnak többen a híd zónáján belül egyszerre. Ezt egy számláló fogja számolni mind a két oldalon.

Retúrjegy lett a belépőből

Ha valamelyik kapun kilép a vendég, a hídra való visszatéréshez újabb belépőjegy megvásárlása szükséges. Eddig...

Lényegi változás mostantól, hogy a megvásárolt jegyekkel a hídon való átsétálás után immár ki lehet lépni a kapun és igény esetén meg lehet nézni a várat, illetve lehetőség nyílik használni a Kalandpark további élményelemeit, majd vissza is tudtok menni a hídra ugyanazzal a jeggyel, tehát a megvásárolt jegyek retúrjegynek minősülnek!

Négy milliárd forintba került

Mint a boon.hu részletesen beszámolt róla, a sátoraljaújhelyi függőhíd építése 2021 végén kezdődött el. A projekt büdzséje 4 milliárd forint, amelyet a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program finanszíroz. A függőhíd több mint 80 méter magasan húzódik a föld fölött, és hosszú ideig azt hihettük, hogy 700 méteres hosszával vélhetően világrekordot fog dönteni. 

Időközben azonban két év alatt 200 millió koronából (nagyjából 3 milliárd forintból) felépült a tipikusan cseh hangzású Sky Bridge 721, azaz egy 120 centi széles, 721 méter hosszú függőhíd, amin egyszerre akár ötszáz bátor ember vághatja le a völgyet. Az indulásnál ajánlatos megnézni, mindenünk nálunk van-e, ugyanis a híd csak az egyik irányban járható. Ha azt vesszük, hogy a sátoraljaújhelyi híd két irányban járható, akkor a világrekord mégis jogos lehet.

A turizmus új lehetőségei

A hídnak köszönhetően abban reménykednek a sátoraljaújhelyiek, hogy teljesen új perspektívába helyezi a város és a hegyek látképét. A Nemzeti Összetartozás Hídjával járó fejlesztés a Zempléni Kalandpark vezetése szerint éves szinten sok százezer látogatót vonzhat a térségbe. A gyalogoshíd a Zempléni Kalandpark része, teljes egészében önkormányzati projekt, melynek fenntartását a város vállalta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában