Augusztus 20.

2024.08.20. 20:45

Elkapkodták az új kenyeret Miskolcon

Augusztus 20. nemcsak az államalapító Szent István király, hanem az új kenyér ünnepe is. A történelmi egyházak képviselői ilyenkor megáldják és megszentelik az új búzából készült első kenyeret.

Gárdonyi Edina

A miskolci új kenyér

Fotó: Vajda János

A miskolci ünnepség 18 órakor kezdődött, de előtte már csak néhány kenyér volt elérhető a vásárban. Évek óta a Hernádnémeti Kenyérgyár Kft. árusítja az új kenyeret a belvárosi ünnepség előtt. 

A pékekkel éjfélkor kezdtük a munkát, hogy mire ideérünk, a nagyjából négyszáz kenyér szalaggal átkötve rendelkezésre álljon a vásárlóknak

 – mondta el Szalai László ügyvezető. Hozzátette, hogy mivel sok éve ők sütik az ünnepi vásárba a kenyeret, nagyjából erre számítottak. Az ünnepi műsor után a történelmi egyházak képviselői mindenkinek megáldották a vásárolt új kenyerét.

A hagyomány szerint az aratás után, Szent István napon sütötték az új búzából készült első kenyeret. Ezért nevezték augusztus hónapot az új kenyér havának. Ezen a napon országszerte aratóünnepeket tartottak, ahol az aratás befejeztével az aratók búzakalászból és mezei virágokból aratókoszorút vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a gazda elé vitték azt. Ezután mulatságot tartottak, amellyel le is zárult az aratóünnep.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában