boon.hu video

2024.08.20. 20:24

Így ünnepelt Miskolc augusztus 20-án - fotók, videó!

Az államalapítás ünnepén már délelőtt is voltak ünnepi programok a vármegyeszékhelyen. A délutáni ünnepi műsor és az új kenyér megáldása a Szent István téren sok embert csábított a belvárosba a meleg ellenére.

Gárdonyi Edina

Augusztus 20-i ünnepség a Szent István téren, Miskolcon

Fotó: Vajda János

Hagyományosan a Népkerti Országzászló felvonásával kezdődtek az ünnepi programok Miskolcon. A felsőhámori Szent István szobornál Szopkó Tibor alpolgármester mondott beszédet.

A mazsorettek és a szinvavölgyi mindig nagy sikert aratnak

A délutáni programsorozatot a Miskolci Mazsorett Együttes felvonulása nyitotta meg. A Kacagó Bábszínház előadásában egy klasszikust, a János vitézt tekinthették meg az érdeklődők a Szinvavölgyi Néptáncműhely nagy sikert aratott előadása előtt.

A délután folyamán a Pajta Játéktár játékai, interaktív gyermekfoglalkoztató, a Diósgyőri Hagyományőrző és Íjász Egyesület várta a kikapcsolódni vágyókat. Emellett ünnepi kenyér és gasztronómiai vásár is várta a Szent István térre látogatókat.

Szent István hagyatéka jelenti nemzetünk alapjait

18 órakor Veres Pál polgármester elhelyezte az aratókoszorút az ágasfán, majd átvette az új kenyeret.

Szent István király bölcs döntései, bátor tettei és máig érvényes intelmei nélkül ma lehet, hogy nem lenne a magyar nemzet, a magyar nyelv, Magyarország. A Szent István-i hagyatékot nem tudta senki eltiporni, ezer éve jelenti nemzetünk és hazánk fejlődésének szilárd alapját

 – hangzottak a polgármester ünnepi beszédének nyitó gondolatai.

Szent István szavai legyenek általános érvényűek

Államalapító királyunk szellemi örökségének tételmondatai szinte közhelyként hangzanak el ezen a napon. Minden évben átszellemült arccal tapsolunk az ünnepségek végén, de másnaptól berögzült, rossz rutinjaink visznek minket tovább

 – folytatta Veres Pál.

Nem elég elmondani és megtapsolni Szent István szavait, hanem általános érvényűnek kellene tekinteni életünkre és munkánkra. Gondolkodjunk a hitről, a hazáról, a nyelvi, politikai és kulturális sokszínűségről, a hűségről és a lojalitásról, a becsület tiszteletéről, az ifjak erejének és a vének bölcsességének fontosságáról, az alázatról és a vezetői szolgálatról olyan módon, ahogyan Szent István tanította.

Az államalapító örökségét óvnunk kell

Veres Pál kiemelte, bár a világ megváltozott, az ember nem. 

Ugyanolyanok vagyunk, mint ezer éve őseink és Szent István tanításai az emberekről az embereknek szólnak. Ezek az intelmek mindennapi használatra születtek, nem csak frappáns idézetek ünnepi beszédekhez. Legyünk gondolataitól jobbak, becsületesebbek, nyitottabbak, alázatosabbak és állhatatosabbak. Olyan örökség ez, amit óvnunk kell, ami irányt kell mutasson a következő generációknak is 

– zárta ünnepi szavait a polgármester. Beszéde után a történelmi egyházak képviselői egyházuk tanítása szerint megáldották és megszentelték az új kenyeret, amit Veres Pál megszegett, majd körbekínált.

Az ünnepségen közreműködött a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Miskolci Kamarakórus.

A zene vette át a főszerepet

Az esti órákban a felhőtlen szórakozásé lett a főszerep, színpadra lépett a Bíborszél és az Ildi Rider zenekar is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában