boon.hu video

2024.08.20. 20:31

„Ezer esztendő Szent István hagyatéka…” (képek, videó)

A hagyományoknak megfelelően Ózdon az Ifjúsági Parkban tartották meg az augusztus 20-i ünnepséget.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A program már a kora délutáni órákban elkezdődött, amikor helyi csoportok foglalták el a szabadtéri színpadot. Fellépett a Kék Sirály Zenei Egyesület, majd a Salsation Fitness is.

Ezután a Gyöngyvirág az Ózdi és a Szabad Szombat Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget. A délutáni órákban következett a kenyérszentelés, amelyet Janiczak Dávid polgármester ünnepi beszéde előzött meg.

Összetart a tudat

 Szent István ünnepe a legkevésbé megosztó a magyar politika világában, hiszen mindannyiunkat összetart a múlt, a tudat, hogy több mint ezer évvel ezelőtt őseink itt, Európa szívében választották ki otthonukat. És azóta is óvjuk, őrizzük magyarságunkat. Együtt, összefogva 

- fogalmazott Janiczak Dávid, Ózd Város polgármestere.

- István hitt az összefogás erejében, abban, hogy az emberek túl tudnak lépni önös érdekeiken, ha közös a céljuk. Hitt abban, hogy egy igazi király cselekedeteit nemcsak a jelen, hanem a jövő érdekeinek is alá kell rendelni. Hitt abban, hogy egy nagy uralkodó nemcsak a jelen népéért, de a jövő nemzedékeiért is felelősséggel tartozik. Ez a hit azóta is példaértékű lehet minden magyar számára.
Erős és igazságos

Az igazi királyok eszménye

Janiczak Dávid kiemelte: Szent István több mint ezer éve a magyar államiság jelképe, ő az igazi királyok eszménye. Az erős és igazságos király, aki a szigort szelídséggel tudta párosítani. Szentté avatott István királyunk kapta azt a dicsőséges ám politikailag koránt sem egyszerű feladatot, hogy a meghódított magyar hazát stabilizálja, és Európa szívébe gyökeret verjen.

 Ezer esztendő az ő hagyatéka, ami sok viszállyal, veszedelemmel, is telt. Az egymás követő nemzedékek már készen kapják a Hazát az elődeiktől, viszont minden nemzedéknek meg kell vívnia a maga harcát a fennmaradásért, értékeink és kultúránk továbbörökítését 

- folytatta az ózdi polgármester.

Megszegték az új kenyeret

- Az eltelt évezred olyan, mint egy kincsesláda. Ennek a legértékesebb darabja az a 93 ezer négyzetkilométernyi szépséges táj, a mi istenáldotta hazánk. Van csodálatos földünk, vannak természeti kincseink, van alkotó nemzetünk. Büszkék lehetünk Hazánkra, küzdelmes történelmünk kiemelkedő eseményeire, csodálatos nyelvünkre, világhírű gasztronómiánkra, színes magyar kultúránkra.

Janiczak Dávid gondolatai után Szőke Gábor plébános áldotta és szegte meg az új kenyeret Ózdon. Ezt követően ismét a kulturális programok felé fordul a figyelem. A délután és az est folyamán fellép a városban a Bon-Bon Zenekar, latin táncbemutatót tart Schulcz Gergő és Simko Ester. A közönséget szórakoztatja az Erica C. Dance School, valamint a The Living Force is. Veréb Tamás műsora után a BLB, vagyis Babus Laci és Barátai foglalják el a színpadot, az augusztus 20-ig ünnepség pedig Ózdon is tűzijátékkal zárul.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában