boon.hu video

2024.08.27. 16:22

Iskolakezdésre visszakapják az autósok a harsányi felüljárót (fotókkal, videóval)

Egy figyelmetlen trélervezető 2022-ben jóvátehetetlen kárt okozott a felüljáróban. Kezdetben részlegesen volt lezárva, a felújítás miatt pedig hónapokon át használhatatlan volt. Szeptember 1-jétől újra átadják a forgalomnak, így várhatóan torlódásmentes lesz az iskolakezdés az útszakaszon.

Gárdonyi Edina

Átadásra került a Harsányi felüljáró

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Bói Lóránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a közúti közlekedés színvonalának javítása iránt. Céljuk, hogy Magyarország minden települése be legyen kötve a gyorsforgalmi úthálózatba, valamint az iparterületek elérése is a lehető legjobb legyen.

Megszűnnek a forgalmi dugók

Több szempontból is megérett a felüljáró erre a beruházásra, egyrészt 1979-ben volt utoljára felújítva, másrészt a 2022-es baleset használhatatlanná tette

 – indokolta az államtitkár a projekt fontosságát. Emellett kiemelte, hogy további hasonló vagy akár nagyobb volumenű beruházások várhatók Miskolcon és a vármegyében. 

Hamarosan bekapcsolódhat újra a napi közlekedés véráramába a közúti felüljáró és megszűnnek a forgalmi dugók és akadályok az iskolakezdésre

 – zárta szavait Bói Lóránd.

Ütközőkapukat is telepítenek

Idén májusban kezdődtek a munkálatok és az eredeti tervek szerint szeptember 1-jére a felüljáró ismét megnyílik a forgalom előtt, megszüntetve ezzel a forgalmi dugókat az iskolakezdésre 

– kezdte ünnepi beszédét Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Ismertette, hogy a 2022-ben történt baleset következtében a felüljáró 15 tartóeleméből 13 megsérült. Ezután részlegesen, majd a felújítás miatt teljesen lezárták, ami tanév végén okozott gondokat a közúti közlekedésben. A felújítás költségeivel kapcsolatban elmondta, hogy hosszas egyeztetések folytak a biztosítókkal, majd a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladatkezelési költségből egészítette ki az összeget. 

Csöbör Katalin kiemelte, hogy a közeljövőben két passzív ütközőkaput is telepítenek, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló balesetek.

Már háromszor is sérült a felüljáró baleset miatt

Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatója részletesen ismertette az építés folyamatát, és elmondta, hogy a beruházás kicsit több mint félmilliárd forintba került. A felüljáró 1979 óta háromszor is sérült baleset miatt, de most először kellett teljesen újjáépíteni, mivel a legutóbbi eset után a javítás már nem volt gazdaságos. Ismertette, hogy a műszaki átvétel sikeresen megtörtént. 

A beruházás során a legnagyobb kihívás a forgalom terelése volt, főleg az elején óriási dugók alakultak ki. Hétfő reggel minden visszaáll a régi kerékvágásba, és remélem, hogy az idők végezetéig megfelelő lesz a felüljáró

 – hangsúlyozta Peiker Tamás.

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában