Figyelem!

2024.08.10. 14:00

Egy nap alatt kígyók lepték el a Bükköt - Fotók

Augusztus 7-én 84 példánnyal lettek többen ebből a hüllőfajtából a Bükki Nemzeti Parkban.

Szaniszló Bálint

Egy csapatnyi a hadseregnyi hüllő közül

Forrás: Mályi Madármentő Állomás Facebook oldala

Pár hete számolt be arról a Mályi Madármentő Állomás közösségi oldala, hogy az egyik hulladéklerakó telepen, rongyoszsákok között, rengeteg vízisikló tojást találtak. A mályi csapat a helyszínre sietett és kimentettek majdnem 100 darab tojást. 

A talált tojásokból keltek ki a vízisiklók
Forrás: Mályi Madármentő Állomás Facebook oldala

A hulladéklerakóban mindenképpen halálra lettek volna ítélve, így a Bükki Nemzeti Park szakembereivel közösen azt a döntést hozták, hogy elhozzák onnan a tojásokat és megpróbálják világra segíteni a vízisiklókat. "A keltetésben Marci barátunk a legjártasabb, el is vállalta a sikló tojások keltetését - írták. - Nagy örömünkre a napokban jelezte, hogy elkezdtek kikelni a kis vízisiklók. A kis jószágok mindössze 10 centiméteresek."

Szabadon engedték őket 

Mint megtudtuk, végülis 84 vízisikló bújt elő egészségesen a tojásokból. A Bükki Nemzeti Park szakembereivel abban is megegyeztek a Mályi Madármentők, hogy a természetes közegükben szabadon engedik a vízisiklókat.

Augusztus 7-ét tűzték ki. Meghatározták a helyszínt - a kis siklók is makkegészségesek - így a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével szabadon engedték az összes kis siklót.

Köztünk élnek  

Miskolcon, a városban is több alkalommal láttak már vízisiklót. Korábban a miskolctapolcai Csónakázó-tónál figyelték meg őket. Nemrég pedig olyan videók terjedtek a legnagyobb közösségi oldalon, amelyeken a Szinva patakban fürdőző siklók láthatók a II. János Pál pápa térnél.  

A boon.hu-nak nyilatkozva Golej Szabolcs, a Neptun Búvár Klub vezetője arról beszélt, hogy a nagy melegben annyira felforrósodik a környezet, hogy az állatok próbálnak behúzódni enyhet adó helyekre. Ez lehet a magyarázata a Szinvában megjelenő siklóknak.

Védett állatok 

Nyiszter Józsefnek Mályiban saját hüllőháza van. Ő arról beszélt, hogy a Szinva medrében ilyenkor rengeteg sikló lehet, és nemcsak fürdőznek, hanem tojásokat is raknak a nőstény egyedek.  

Ekkorák az újszülött vízisiklók
Forrás: Mályi Madármentő Állomás Facebook oldala

Érdemes tudni, hogy Magyarországon minden hüllő és kétéltű faj védett, eszmei értékük van.

A Szinva patakban túlnyomórészt vízisiklók és kockás siklók fordulnak elő.

Nagyobb biztonságban vannak 

A Hun-Ren Magyar Kutatási Hálózat vizsgálata szerint egyre gyakoribb, hogy például siklók jelennek meg emberi környezetben. A szervezet a vízisiklón kívüli másik fajt, a kockás siklót vizsgálta meg ebből a szempontból. Megállapították, hogy előszeretettel vernek tanyát ember közelében. 

A kutatás szerint ennek az lehet az oka, hogy az ember által létrehozott mesterséges felületek - például a partmenti bazalttömbök - között nagyobb biztonságban vannak a siklók a rájuk vadászó ragadozóktól. Eközben több és jobb táplálékforrás várja őket, ami pedig pozitívan hat a kockás siklók túlélésére és szaporodására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában