boon.hu video

2024.08.30. 07:00

Magyarok és a TV Maci újra az űrben (fotókkal, videóval)

A Mathias Corvinus Collegium csütörtöki eseményén Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal és Farkas Bertalan dandártábornok, űrhajóssal a magyarok űrkutatásban betöltött szerepéről, az űrhajósok kiválasztásáról és kiképzéséről, illetve a HUNOR Magyar Űrhajós Programról beszélgettek. Az is kiderült, hogy mi köze van a TV Macinak az űrhajózáshoz.

Gárdonyi Edina

Örömmel számolt be élményeiről Farkas Bertalan az MMC-n

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Azon kevés nemzetek közé tartozunk, akik űrhajósokkal is hozzájárulhatnak az űrkutatási tevékenységekhez: 1980-ban az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan kijuthatott a világűrbe, jövőre pedig egy újabb magyar, Kapu Tibor gépészmérnök kap lehetőséget arra, hogy hasonló küldetést teljesítsen.

Csillagváros olyan volt, mint egy nagy falu

A vendégeket Stenger Kristóf, az MCC jogi iskolájának másodéves hallgatója kérdezte. Az első kérdésre, miszerint félt-e az űrutazás előtt, Farkas Bertalan ezt válaszolta:

Bonyolult ez sok ember számára, de a félelemérzést nem szabad ismerni az űrhajósoknak. Hosszú éveken át készültem valamire, ami elérkezett. Az utolsó pillanatokban csak a csend volt, és a fejhallgatóban kellemes zene szólt. Alig vártam, hogy megnyomják a gombot és elkezdődjön, amire két éve készültem

 – idézte fel. A kétéves Csillagvárosi kiképzésről megosztotta, hogy mindenki ismert mindenkit, mintha egy kisváros vagy falu lakói lettek volna, családias volt a hangulat, fantasztikus élményként él az emlékeiben.

Az első találkozás a súlytalansággal

Amikor elértük a világűrt, kinyújtottam a kezem és ottmaradt, mintha nem is az enyém lenne. Kipróbáltuk előtte a súlytalanságot másodpercekre, de itt benne voltunk. Az első három órában nem éreztem jól magam, de szerencsére hamar alkalmazkodott a szervezetem.

 Elmondta, hogy nem minden űrhajós ilyen szerencsés.

Kapu Tibor a második magyar űrhajós lehet

Ferencz Orsolya azzal kapcsolatban, hogy Kapu Tibor várható indulása az űrbe 2025 áprilisára tolódott, elmondta, hogy számítottak erre is, bár nem így, hogy szinte torlódás alakul ki az űrállomáson. Megosztotta, hogy Kapu Tibor és Cserényi Gyula felkészülése jó ütemben halad az Egyesült Államokban.

A 21. század gazdasága elképzelhetetlen az űrszektor nélkül, hiszen az űripar a világ egyik legjobban növekedő és válságálló iparága lesz az elkövetkező időszakban. Ezt felismerve a kormány elfogadta Magyarország űrstratégiáját, és a gazdaságvédelmi akciótervébe bevonta az űripart is, amely az elmúlt időszakban számos sikert könyvelhetett el. A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek – mint a Miskolci Egyetem is – nemzetközi viszonylatban is kitűnnek – emelte ki Ferencz Orsolya.

Farkas Bertalan felidézte, hogy minden hajtómű kapcsolás óriási stressz volt neki fedélzeti mérnökként.

Abban bízom, hogy a fent ragadt űrhajósokat – akik szerencsére tapasztaltak – végül sikerül a legjobb megoldást megtalálva a saját űrhajójukkal visszahozni. Mentálisan nagyon megterhelő lehet, hogy várhatóan nyolc hónapra ott ragadtak, de az ellátásuk biztosított.

Elmesélte, hogy náluk a földet éréssel volt probléma, 30-35 G-vel csapódtak, ami a mai napig nem kellemes emlék számára. „Ha nem lett volna szovjet mérnökök által kitalált szerkezet, most nem beszélgetnék itt" – mondta a dandártábornok.

A magyar űrhajósok kiválasztásának folyamata

A hetvenes években a vadászpilóták közül kerültek ki az űrhajósjelöltek, 1977-ben a magyar orvosok hét pilótát javasoltak a szovjeteknek, onnan ők átvették a kiválasztási folyamatot. Ez az idők során változott. A HUNOR programmal szerették volna szélesre tárni a lehetőséget – bár alapkövetelmények voltak – de a program bebizonyította, hogy a 21. században bárki előtt ott a lehetőség, akár az űrbe eljutni. A kiválasztás és a kiképzés alatt olyan képzettségre és szaktudásra tettek szert nagyon sokan, ami bizonyítja, hogy az űrprogram számos területen hozhat előnyöket. Fizikailag és mentálisan is folyamatosan terhelték, tesztelték a jelölteket. 

Az űrállomáson az angol mellett az orosz a másik hivatalos nyelv, így azt is meg kellett tanulniuk.

Az amerikai képzési központban az űrállomás modelljében meg kell, hogy tanuljanak otthonosan mozogni, amellett, hogy folytatják a szakmai és fizikai tréninget. A két csapat kiválasztása között a legnagyobb különbség, hogy 1977-ben a szovjetek hozták meg a végső döntést. A HUNOR programban 247 jelentkező közül válogattak a szakemberek. Ferencz Orsolya azt is ismertette, hogy mennyi hozzáadott érték van egy nemzeti űrprogramban, kezdve azzal, hogy ha az első számú jelölt kiesik bármi miatt, akkor is a magyar tartalékos ül arra a székre. A lengyel űrhajósnál nem így van, mert őt nem a nemzete, hanem az Európai Űrügynökség választotta ki.

Ha nemzeti program szerint dolgozik egy ország, óriási mozgástér van a nemzeti képességek fejlesztésére. A kutatóűrhajósunk feladatait a nemzetközi csapat fogja véglegesíteni, de a magyar űrhajós a tervek szerint anyagtudományi, élettani és biológiai kísérleteket fog végrehajtani. Kommunikációs és oktatási feladatok is várnak rá, hiszen egy ilyen utazás generációkat inspirálhat.

TV Maci a világűrben

Farkas Bertalan barátja – Szabó József, aki részt vett a kiképzésében – találta ki, hogy vigyen magával az űrbe egy TV Maci figurát. A barátja tudta, hogy az akkori gyerekek kedvenc mesefigurája mekkora hatással lehet a fiatalokra.

Ha egy gyermek a jó pillanatban kap impulzust és a technológia vagy a természettudományok felé fordul akár egy TV Maci miatt, az mindennél többet ér akár az országunk jövője szempontjából is. Az űrkutatás hihetetlen dimenziókat nyithat elképzelhetetlenül sok területen, például a gyógyszerkutatások területén

 – tette hozzá a miniszteri biztos.

Farkas Bertalan először ezen az eseményen osztotta meg, hogy ez a TV Maci a tervek szerint a második magyar űrhajóssal is ott lesz, így ha ő maga nem is, de az ikonikus figura kétszer lesz az űrben.

Az esemény végén a közönség is bekapcsolódhatott a beszélgetésbe, ahol kiderült, hogy a nézők között van egy volt hivatásos katona, akit nem válogattak be a HUNOR programba, illetve jelen volt Farkas Bertalan gimnáziumi évfolyamtársa is, akivel kölcsönösen örültek egymásnak sok évtized után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában