Helyi közélet

2024.08.08. 11:45

Méltó módon kell megünnepelni az ötszáz éves évfordulót (képekkel)

Újra Nagy-Baló Csabát választották a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának Általános Iskolájának és Diákotthonának élére.

Bódisz Attila

Nagy-Baló Csabát választották meg újabb öt évre a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának Általános Iskolájának és Diákotthonának élére.

Fotó: Bódisz Attila

A Tiszáninneni Református Egyházkerület közgyűlésének döntése alapján újabb öt évre Nagy-Baló Csabát választották meg a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának Általános Iskolájának és Diákotthonának élére. Ez lesz az intézményegyüttes-vezető harmadik ciklusa.

 

Válságból vissza az élvonalba

Az újraválasztott igazgató lapunknak elmondta: a fenntartó gyakorlatilag felkérte, hogy folytassa a munkát, ennek ellenére a kinevezésnek és választásnak van egy hivatalos menete, ez zárult le nemrég. Mint felidézte, 2014-ben került a nagy múltú intézmény élére vezetőtársaival együtt, amely akkoriban komoly válságban volt. Röviddel azelőtt bocsátott el az átmeneti vezetés a gimnáziumból tizennégy pedagógust, elballagott öt végzős osztály, ezzel szemben a fenntartó két osztály elindítását engedélyezte, valamint komoly pénzügyi hiányt halmozott fel az iskola – sorolta Nagy-Baló Csaba. Hozzátette: az első évnyitón, amelyen már maga is részt vett, az általános iskola és a gimnázium együttes tanulói létszáma nem érte el a négyszázat. Az elballagott végzős diákok továbbtanulási aránya 67 százalékos volt, az iskolai tanulmányi átlag pedig 3,9 körül alakult. Ezzel szemben a legutóbbi tanévet már 850-nél magasabb tanulói létszámmal bonyolította le az iskola, az iskolai tanulmányi- és az érettségi átlag is meghaladta a 4,5-öt. A mennyiségi bővülés mellett tehát komoly minőségi fejlődés is történt ez elmúlt tíz évben – összegezte Nagy-Baló Csaba. 

A gimnázium épülete

Segítettek az öregdiákok

Ezzel együtt az elmaradott infrastruktúrát sikerült úgy felfejleszteni, hogy mára az ország egyik legjobban felszerelt intézményei közé tartozik a sárospataki Refi – ismertette az újraválasztott intézményvezető. Több forrásból teljesen megújult a gimnázium épülete és udvara, a mai kornak megfelelő laboratóriumi körülményeket alakítottak ki, modernizálódtak a nyelvoktatás, valamint az informatika feltételeit – idézte fel. Ekkor épült fel a Wáberer Sportcentrum, emellett megújult az ország legrégebbi tornaterme is az Iskolakertben. A beruházások nagy részében kiemelkedő szerepet vállaltak az iskola öregdiákjai, például Wáberer György és dr. Sándor József. Az utóbbi a nevét viselő alapítványa révén folyamatos és hosszú távú anyagi támogatást nyújt az intézménynek, amivel főként az anyagi biztonsághoz és a további fejlesztésekhez járul hozzá – emelte ki Nagy-Baló Csaba. 

Visszahozni a diákvárosi rangot

A következő öt év feladatai közé sorolta a kollégiumi férőhelyek bővítését, amit egy új, tanári szolgálati lakásokat is magába foglaló, valamint 150 férőhelyet biztosító épület építésével igyekeznek megoldani, amennyiben sikerül rá fedezetet találni. A másik, a már régóta tervezett és a megvalósulás határán mozgó uszoda megvalósítása. A kollégiumépítés alapfeltétele a néhány éve meghirdetett, de a koronavírus-járvány miatt megakadt, úgynevezett diaszpóra programnak, amely során magyar gyökerekkel rendelkező, de más földrészeken, vagy Nyugat-Európában élő, ám magyar identitásukhoz ragaszkodó fiatalokat fogadnának. De ha valamilyen okból ez mégsem valósulna meg, akkor is nagy szükség van a bővítésre, mert a jelenlegi internátusok már nehezen bírják befogadni a diákokat, hiszen Sárospatakra nem csupán az ország minden részéről, hanem a külhoni magyar területekről is sok diák érkezik. 

Kiválóak az oktatási körülmények
Fotó: Bódisz Attila

A diaszpórából származó fiatalok száma jelenleg is 40-60 között mozog átlagosan – mondta az igazgató. További tervek között említette, hogy az 1531-ben megalapított iskola hamarosan fennállásának 500 éves évfordulóját ünnepli, most azon dolgoznak, hogy az intézmény akkori állapota a nem mindennapi jubileumhoz méltó legyen. Nagy-Baló Csaba kiemelte: Sárospatakot gyakran hívják diákvárosnak, ám ez a cím mára kissé megkopott. A gimnázium fejlődése mellett az elmúlt években alakult a városban két egyetem: a Tokaj-Hegyalja Egyetem, valamint Sárospataki Hittudományi Egyetemmé vált a korábbi teológia. A történelem során mindkettő a Sárospataki Református Kollégiumból nőtt ki egykor. Mindenkinek elemi érdeke, hogy közösen, összefogva emeljék fel Sárospatakot arra az oktatási színvonalara, ahová való, amit megérdemel – jelentette ki a gimnázium igazgató. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában