boon.hu video

2024.08.06. 11:30

Tudta? Van diák, aki huszonkét tankönyvet kap a tanév elején (fotókkal,videóval)

A következő napokban sorban kapják meg az oktatási intézmények a diákok számára az ingyenes tankönyveket. A Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumba mint megtudtuk, a keddi napon összesen 6485 darab új könyv érkezett.

Galambos Eszter

A Fráterbe már megérkeztek a tankönyvek

Fotó: Vajda János

Szalayné Schupkégel Rita, az iskola könyvtárosa elmondta, hogy az egész országban a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), mint intézmény fogja össze a tankönyvek rendelését és elosztását. A KELLO március 30-ig küld évente egy tájékoztatólevelet, és egy elő felmérést is készít. Egy online felületen kell megrendelni a könyveket április végéig, ők ez alapján szállítják ki az iskolákba a tankönyveket, így volt ez az idén is. Júniusban még mindig van egy módosítási lehetőség, az új beiratkozók miatt.

A könyvek ingyen vannak, de csak kölcsönbe

A használt könyvek nagy részét év végén visszaszedik, kivétel ez alól a kitöltött munkafüzetek, és ebben az iskolában az idegen nyelvtanuláshoz szükséges könyvek. A többi visszakerül a könyvtár állományába, majd ha szükséges, más diák számára újra kiosztják. A könyvtáros hozzáteszi, kedden érkezik a szállítmány – erről készítettük a fotókat – a kicsit több mint hatszáz fráteres diák számára.

Pakolás, szortírozás, kiosztás

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a könyvszámot figyelembe véve biztosít diákmunkásokat, a gimnázium esetében négyen segítettek a lepakolásban. Rajtuk kívül hat közösségi szolgálatát végző diák, illetve az iskola dolgozói segítettek. Első körben bepakoltak egy terembe, ahova megszámolás után, évfolyam szerint szétválogatva kerülnek be a könyvek. Augusztus utolsó előtti hetétől immár a szaktanárok vezetésével évfolyamonként, osztályonként szétszortírozzák majd őket. Az utolsó héten minden diák átveheti a könyvét, így van lehetősége bekötni őket, és fejben már készülni az új tanévre.

 

A hetedik és a kilencedik évfolyamra járók viszik a legtöbbet

A könyvtáros érdekességképpen elmondta, hogy a hetedik évfolyamon huszonkét könyvet és egy nyelvkönyvet, kilencedik évfolyamon a tizenkilenc darab példányt, plusz két nyelvnek a könyveit osztják ki. Ez olyan mennyiség, hogy általában csak gépkocsival tudják őket hazaszállítani a diákok a szülők segítségével vagy két szatyor és egy hátizsák a megoldás. A könyveket mint megtudtuk, elvileg év közben sem hagyhatják bent az iskolában, hanem hozniuk-vinniük kell az éppen szükségeseket. Vigyázni is kell rájuk, nem válhatnak használhatatlanná, hiszen nagy részüket év végén vissza kell adni. A könyvtáros elmondta, hogy ezzel nem szokott probléma lenni, ha esetleg mégis sérülnének, egy új beszerzésével lehet őket pótolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában