boon.hu video

2024.09.10. 19:00

Hogyan változtatja meg az embert a hatalom? Ezt tánccal fejezte ki a rendező filmjében (fotók, videó)

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál East of Europe programjában szereplő Zenit című film egy föld alatti börtön foglyairól szól, akik sikeres szökést hajtanak végre. A csoport szellemi vezetője azonban idővel egyre inkább ráérez a hatalom ízére. A miskolci premier előtt beszélgettünk Kristóf György rendezővel Miskolchoz fűződő kötődéséről és a film elkészítésének körülményeiről is.

Gárdonyi Edina

Kristóf György rendezővel beszélgettünk

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Zenit magyar-szlovák-cseh koprodukcióban készült és különlegessége, hogy szavak helyett kizárólag a tánc nyelvét használja. A hétfő esti miskolci premier után a film szeptember 12-től látható a magyar mozikban.

Miskolci kötődés

Kristóf György elárulta, hogy tíz évet élt Miskolcon és néhány évig napilapunknál, az Észak-Magyarországnál is dolgozott.

Egyszer már jártam a CineFesten, nagyjából tizenöt éve. Azóta sok minden változott 

– mondta mosolyogva.

Táncfilm a nagyközönségnek

Amikor Prágában tanult, egy workshopon néhány nap alatt kellett létrehozni egy kisfilmet koreográfusokkal – idézte fel, hogyan fogalmazódott meg benne a film alapötlete. 

A táncfilmeknél gyakran nincs főszereplő, és nem igazán mesélnek történetet. Kihívás volt egy olyan filmet készíteni, ami az átlagos mozikedvelők számára is élvezhető

 – emlékezett vissza Kristóf György.

Dinamikus mozgás, nem absztrakt tánc

A legnagyobb kihívást a megfelelő koreográfus megtalálása jelentette. 

Több évig kerestük azt az embert, akivel együtt tudunk dolgozni

 – mesélte az alkotó. 

Először leszerződtek egy koreográfussal, de hamar kiderült, hogy nem egyezik az elképzelésük a filmről. Végül egy belga koreográfussal dolgoztak, aki nyitott volt arra, hogy ne elvont, absztrakt táncot alkosson, hanem olyat, ami előreviszi a történetet – néha szinte akciófilmes jelenetekkel.

Erős társadalomkritikát fogalmaz meg a film

A film arra világít rá, hogyan változtatja meg az embert a hatalom. 

A kezdetektől tudtam, hogy egy egyszerű, archaikus történetet kell feldolgozni 

– mondta a rendező. A koprodukcióban készült filmhez olyan táncosokat választottak, akik színészként is képesek helytállni. A nemzetközi szereplőgárda tagjai között magyar, svéd, orosz, angol, francia, német, szlovák és román táncosok is szerepelnek.

Hogyan kerül egy csirke a börtönbe?

A vetítés után a nézők kérdezhették az alkotót. Egyikük megkérdezte, miért éppen egy csirke jelenik meg a film misztikus lényeként. 

A film szimbolikája hosszú évek alatt alakult ki, és csak a forgatás során vált véglegessé 

– magyarázta Kristóf György. 

A csirke az én értelmezésem szerint annak a szimbóluma, hogy az emberek hajlamosak mindent elhinni.

Miért éppen a tánc?

A következő kérdés arra irányult, miért éppen a tánc lett a film kifejezőeszköze. 

Amikor erősek az érzelmek, akkor jön a tánc. Nem is igazán tánc, inkább mozgás és tökéletesen át lehetett vele adni a történetet

 – válaszolta.

Forgatás szövegkönyv nélkül

Többen érdeklődtek, hogyan lehet forgatni egy filmet szövegkönyv nélkül. A forgatás előtt három hetes intenzív próbaidőszak alatt dolgozták ki a jeleneteket. A próbákon a rendező és a koreográfus mellett az operatőr, Pálos Gergely és a vágó, Dunai László is részt vett. 

Fokozatosan építettük kameraképesre a jeleneteket és a mozdulatokat.

Hosszú évek alatt forrta ki magát a film

A film előkészületei évekig tartottak és az utómunkálatok is hosszú időt vettek igénybe. 

Nem tudtuk, hogy fog kinézni a végén

 – mondta a rendező. A közönségnek is elmondta, hogy a legnehezebb feladat a megfelelő koreográfus megtalálása volt, hiszen egy olyan embert kerestek, aki elég alázatos ahhoz, hogy elfogadja azt, hogy a forgatáson mindig a rendezőé az utolsó szó.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában